Helyi közélet

2012.12.08. 11:24

"STOP STRESSZ!" Legyen boldog...

Debrecen - A munkahelyi stressz a munkáltatók és a munkavállalók összefogásával eredményesen csökkenthető.

Debrecen - A munkahelyi stressz a munkáltatók és a munkavállalók összefogásával eredményesen csökkenthető.A munkavállalók egészsége, közérzete hatással van a munkavégzésükre, mindez hosszú távon a vállalatuk teljesítményét is befolyásolhatja. Az Európai Unió országaiban a káros munkahelyi stressz a GDP mintegy 4%-ának megfelelő veszteséget okoz. Az Európai Bizottság finanszírozásában, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének koordinálásával 6 országban megvalósuló IOSHA2 program a prevenciót helyezi előtérbe. Az MGYOSZ tájékoztató, egyben megoldásokat kínáló kampányának központi üzenete: „STOP STRESSZ! Legyen boldog és egészséges!”, amely a munkáltatók és a munkavállalók együttműködésével érhető el.

Negatívan hat

Magyarországon évente több mint 1000 milliárd forint többletkiadást okoz a munkahelyi stressz. Az egészségtelen életmód és a munkahelyi nyomás ugyanis káros a munkavállalók egészségére, negatívan hat az életminőségükre, ez pedig jelentősen rontja teljesítményüket. Ennek felismerését célozza az uniós támogatással megvalósuló kampány, mely arra ösztönzi a munkáltatókat, hogy megfelelő tájékoztatással, és biztonságos munkakörnyezet kialakításával segítsék a munkavállalókat egy egészségesebb életvitel kialakításában. Ugyanakkor a munkavállalók felelősségének hangsúlyozásával arra is felhívja a figyelmet, hogy az eredményességhez a munkavállalók aktív részvételére van szükség.

Mit várnak tőle?

„A munkahelyi stressz okozta GDP-kiesés hazánkban nagyjából évi 1000 milliárd forintra tehető, európai szinten ez az összeg pedig meghaladja az 500 milliárd eurót. Bízom benne, hogy a kampány révén sikerül megfelelő figyelmet irányítani erre a kérdésre és így hozzájárulhatunk a probléma orvoslásához” – mondta Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke. A kampány keretében az MGYOSZ több szemináriumot is szervez, ahol a hazai vállalatok megismerhetik az eddigi tapasztalatokat, jó megoldásokat, illetve a hazai szabályozást is. A felmérés kézzelfogható adatokat szolgáltat a humándiagnózis elkészítéséhez, jól hasznosíthatják az egyéni teljesítményértékeléshez, valamint a szervezet- és egyénfejlesztés során.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában