Helyi közélet

2012.12.07. 14:17

Napló TOP100 gála

Debrecen - Gyülekeznek a vendégek a Napló Top100 gálájára. A Megyeháza Árpád terme ad helyet a HBM Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV regionális igazgatósága és az Inform Média Kft. közös rendezvényének.

Debrecen - Gyülekeznek a vendégek a Napló Top100 gálájára. A Megyeháza Árpád terme ad helyet a HBM Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV regionális igazgatósága és az Inform Média Kft. közös rendezvényének.

A megye legjelentősebb vállalkozásait bemutató TOP100 Magazint érkezésükkor kapják kézbe a meghívottak, többségük a kiadványban szereplő valamely cég vezetője, képviselője.. A kiadvány ezúttal több információt tartalmaz, mint a korábbi években.

19.13

Szimbiózisban a vállalkozásokkal

Annak örülünk, ha jól megy a vállalkozásoknak, mert az általuk befizetett adó nélkül a város nem tudna működni - fogalmazott Kósa Lajos, Debrecen polgármestere köszöntőjében a TOP 100 Gálán. Mint mondta, a vállalkozások teljesítménye kézzel foghatóan megjelenik a város és a gazdaság fejlődésében is. A város a gazdaság-politikájával elsősorban azokat az ágazatokat próbálja segíteni, amelyek a külhoni piacokra dolgoznak.

Rácz Róbert, a megyei kormányhivatal kormánybiztosa beszédében kitért arra, hogy a termelő szféra tevékenysége teszi lehetővé azt is, hogy a Magyar Állam működőképes maradjon. Ehhez persze szükség volt azokra a szervezeti integrációkra, amelyekkel az állam próbálta "ráncba szedni" magát. Az integráció következtében az állami szervezetek működésének költségei mintegy 40-50 százalékkal csökkentek. Olcsóbb és hatékonyabb lett. Szükség is volt rá, hiszen nem volt viselhető a teher, amit az állam korábban az önkormányzatok nyakán hagyott.

19.12

Hogy tetszik a kiadványunk?

-Színvonalas, exkluzív kiadvány - lapozgatta a TOP 100 kiadványt Korény Istvánné, a TOP 100 Gála kezdete előtt néhány perccel, megjegyezve, hogy az idén is sikerült egy informatív kiadványt készíteni a megye vezető vállalkozásainak munkájáról. Jánosi Imre, hajdúböszröményi vállalkozó úgy nyilatkozott, hogy nagyon jó ötletnek tartja a kiadvány évről évre történő megjelentetését, hiszen a rendszerbe szedett adatok alapján követni lehet a gazdaságban kialakult trendet. A trendekből, irányokból pedig már következtetni lehet arra, hogy valójában hogy jól vagy rosszul működik a megye gazdasága. Persze, erre néhány perc nem elég, alaposan át kell tanulmányozni az abban szereplő adatokat.

Tóth Istvánné, a DÉSZ-Ker Zrt. elnök igazgatója szerint a kiadványban szereplő adatok, grafikonok, elemzések leképezik a megye első száz vállalkozásának a tevékenységét, illetve azt is megmutatják milyen irányba halad a gazdaság. - Azt mondják, nő a gazdaság, de ez emberek közérzete mégsem túl jó - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a kiadvány külleme tetszetős, és a benne szereplő cikkek is érdekesek lehetnek, de időt kell szánni az átolvasásra.

Nagy Ildikó cégvezető első látásra sokoldalúnak látta a kiadványt. Mint mondta, érdekes az elemzés, sok olyan információ szerepel benne, amelyet máshol nem olvashatnak a vállalkozások vezetői. Jónak találta a magazin szerkezetét, miszerint sok, érdekes cikket, olvasnivalót tartalmaz.

19.11

Debrecen - Az előadó szerint a korábbi túlköltekezés árát most fizetjük.

18.10

Debrecen - Némileg javultak a pénzügyi, és romlottak a foglakoztatási adatok.

17.43

A megyék jövő fejlesztési irányukat helyben határozzák meg.

16.06

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke előadásában beszámolt a kormányzatnak azon erőfeszítéseiről, melyeket a rendkívül szűk mozgástérben a gazdasági növekedés beindításért tesz. Hangsúlyozta, hogy - akárcsak a vállalkozásoknak -, az államnak is a korábbinál kevesebb pénzből kell jobb szolgáltatást nyújtania, amihez igen célzottan és hatékonyan kell az adóforintokat elköltenie. Kiemelte az ellenőrzés szerepének fontosságát, megjegyezve, hogy az utóbbi időszak törvényi változásáig gyakran megfelelő eszközök sem voltak az állami pénzek felhasználásának minden szintre kiterjedő kontrollálására.

16.00

A NAV regionális főigazgató asszonyának előadásából kiderült: a 2008-as mélypont óta, ha csak kis mértékben is, de folyamatosan, növekszik, fejlődik a megye gazdasága. A TOP100-as listán idén 15 új belépő van. Az értékesítés mind export, mind belföld tekintetében növekedett 2011-ben 2010-hez képest.

Bodó Sándor, a megyei önkormányzat elnöke elmondta: a vállalkozók szemével nézve "valami nincs rendben" az elmúlt eu-s pályázati ciklus forrásainak elköltése tekintetében, hiszen a közvetlenül a gazdaságfejlesztést célzó programokra kevesebb pénz jutott, mint az azt csupán közvetlenül szolgáló beruházásokra például útépítésre). Felszólította a gazdaság szereplőit arra, jutatssák el a megyei önkormányzathoz a fejlesztési területekkel kapcsolatos igényeiket, hiszen jó fejlesztési tervet csak a vállalkozásokkal együtt lehet készíteni.

14.25

A Napló Top100 gálájának első felszólalójaként Kósa Lajos, Debrecen polgármestere méltatta a vállalkozásoknak a város gazdasági életében betöltött szerepét. Szimbiózisról beszélt, melyben a cégek helyi adót fizetnek be a vároos kasszájába, hozzájárulva annak működéséhez, a város pedig megpróbál vállalkozásösztönző gazdasági környezetet teremteni adópolitikáján keresztül. E politika sikerének jele, hogy 2011-ben a cégek helyi adó alapja nem csökkent, hanem nőtt.

14.32

Rácz Róbert, a megyei kormányhivatal megbízottja felidézte az elmúlt másfél évben az állami működés hatékonyságának növelésére, olcsóbbá tételére tett lépéseket. Azt mondta, az elmúlt 7 évben az uniós fejlesztési források elsősorban az önkormányzatokhoz kerültek, a következő 7 évben több jut majd a vállalkozásoknak.

HAON

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában