Helyi közélet

2012.12.04. 17:11

Legyen a síktalanítás környezetvédő

Hajdú-Bihar - Nem csak a kutyák mancsát kell védeni, a só a fának, a betonnak is árt.

Hajdú-Bihar - Nem csak a kutyák mancsát kell védeni, a só a fának, a betonnak is árt.A só legfeljebb 1/5 arányban lehet jelen a síktalanításra használandó keverékben – írja elő a debreceni önkormányzat. A kormányrendelet viszont így szól: a síkosság-mentesítésre (az úttest kivételével) csak olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti. Aki ezt nem teljesíti, ötvenezer forintig terjedő pénzbírósággal sújtható.

Kérdés tehát: veszélyezteti-e a só a fás szárú növények egészségét? Nagyon is! Sőt, ennél is kártékonyabb: tönkre teszi az úttestet, az utak alatti közműveket, a vasbeton építményeket, korróziót okoz a járművekben, és a vegyi folyamatok miatt káros anyag is keletkezik – sorolta érdeklődésünkre Rózsa László, a Regionális Zöldhatóság igazgató-helyettese.

Márpedig a só-homok keverék nálunk a leggyakoribb síktalanító anyag. Szinte minden városban „hivatalból” alkalmazzák, de jellemzően csak a buszmegállók és a gyalogátkelőhelyek környezetében. A járdákat az ingatlanok tulajdonosai kötelesek rendben tartani. A sózást feltehetően egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hiszen az anyagot meg kell vásárolni. Egyéb megoldásokat tanácsos keresni.

Kezdjük a seprűvel, lapáttal

A megye egyik városgazdálkodási cégének vezetője szerencsésnek mondta magát, hogy a kandallójában keletkező hamuval megoldhatja a problémát: kiszórja még havazás előtt. A lúgos hatása miatt olvaszt, a pernyedarabok érdessége révén pedig megakadályozza a síkosságot – mondta. A maradékot tavasszal lesöpri a járdáról. Ennek híján fűrészport vásárolna a közeli asztalos műhelyben.

Valóban szerencsés, aki válogathat a környezetbarát anyagokban, de mivel érdesítsen, vagy olvassza fel a jeget, akinek nincs a keze ügyében hamu és fűrészpor?!

Számos kereskedést felhívtunk telefonon, ám a válasz igen szegényes. – A fűrészpor nem is annyiró jó – vetette fel egy eladó –, mert megszívja magát és még csúszósabb lesz az út. A zeolitot ajánlották, mondván, az érdessége miatt akkor sem csúszik, ha visszafagyna. De ezt is ajánlott a havazás előtt kiszórni. Többfélét lehet kapni, legegyszerűbb nincs kezelve semmivel, teljesen környezetbarát, nem káros a növényekre, mivel nem tartalmaz kloridot, olcsóbb mint egy jégoldó anyag, és olvadás után táplálja a talajt is. Hátránya, hogy csakis csúszásmentesít, a tél végén pedig ottmarad, el kell söpörni. Használható a járdák, lépcsők, úttestek, garázsbeállók síkosságmentesítésére – sorolta egy felkészült eladó.

A megkérdezettek említették még a jégoldóval kevert csúszásgátlókat. Internetes forrásokból úgy tudjuk, hogy ilyen a kalcium-kloriddal kevert jégoldó zeolit, ami a sónál gyorsabban és alacsonyabb hőmérsékletig képes megolvasztani a jeget, és nem káros a növényzetre sem. Drágább mint a só, de jóval kevesebbet is kell belőle, azonnal kifejti a hatását. A kiszórt mennyiségtől függően a jeget -10-14 C-ig képes megolvasztani.

Ugyanolyen tulajdonsággal bír a jégolvadóval kevert homok), valamint a jégmentesítő karbonát (vagy jégoldóval kevert kevert mészkő), mint a kalcium-kloriddal kevert mészkő.

Mindegyik megoldás és természetbarát. Jellemzően nagyobb szakáruházak kertészeti osztályán keresendő. Legfeljebb pár ezer forintba kerül, 10 és 20 kilogrammos kiszerelésben kapható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában