Helyi közélet

2012.12.06. 13:32

Kegyetlen történet – gyönyörű zenével

Operapremier: Puccini világhírű operája, a Pillangókisasszony a Csokonai Színházban.

Operapremier: Puccini világhírű operája, a Pillangókisasszony a Csokonai Színházban.- Egy fiatal lány naivitását, optimizmusát, a szerelembe vetett hitét bűnösen könnyelmű módon a legvégsőkig kihasználják. Ez egy kegyetlen történet – mondja Ferkay Tamás.

Nem játékbaba

A Pillangókisasszony rendezője szerint Cso-cso-szán nem egy japán játékbaba, hanem érző ember, az amerikai fiú pedig nem egy könnyelmű, szimpatikus bohém, hanem egy felelőtlen, önző szélhámos. A Németországban nemcsak rendezőként, hanem színészként is nevet szerzett Ferkay hangsúlyozza: Pinkerton személyében nem gonosztevőt akar színpadra állítani, hanem olyan embert, aki meggondolatlan és önző, mint sokan mások. A japán környezetben a tárgyak, a díszlet, a jelmez esztétikája szemben áll a történet kegyetlenségével.

- Dolgoztam nagyobb és híresebb házakban, mint a Csokonai Színház, de nekem a látszat pompája sokkal kevésbé szimpatikus, mint a tehetség egzisztenciája – fogalmaz Ferkay. – Én olyan típusú rendező vagyok, akinek fontos a tehetség, az érzelmek, az érzékenység – és ezt Debrecenben megtaláltam.

Megdobban a szív

- Cso-cso-szán olyan nő, aki mindent feláldoz a szeretett férfiért, tűzön-vízen át harcol érte, akár a családjával is szembeszáll. Számomra bizonyos szempontból példakép – mondja a Pillangókisasszony főszerepét a premieren éneklő Kovács Éva. Tavaly Szegeden debütált ebben a szerepben a fiatal művész, akinek ez volt élete első főszerepe.

A japán gésa másik megformálója Létay Kiss Gabriella, akit már jól ismer a debreceni közönség, hiszen a Turandotban Liút, a Carmenben Micaelát alakította sikerrel a közelmúltban.

- Azt mondják az operairodalom szoprán szerepei közül hangilag és színészileg is az egyik legnehezebb szerep a Cso-cso-száné – mondja Létay Kiss Gabriella. - Őszinte, töretlen, önfeláldozó nő, a szeretet megtestesítője. Remélem, sikerül ezt átadnom a közönségnek.

Az opera másik főszerepe, a japán lányt elcsábító és cserben hagyó amerikai Pinkertoné.

- Az én Pinkertonom hamar szerelembe eső, és a szerelmet ugyanilyen könnyen felejtő, életigenlő, nagyvonalú világpolgár. A tettei következményeivel igen keveset törődő figura, felelőtlen és meggondolatlan élvhajhász. A szerelmet értő és kívánó férfi – fogalmaz Balczó Péter. A közel fél évet Japánban élő Nyári Zoltán operaénekes szerint Pinkerton beleszeret a kis japán gésába, akinek Puccini olyan megejtően szép dallamokat komponált, hogy attól még a legvagányabb jenkinek is csak megdobban a szíve.

- Az amerikai csábító tettének végzetesek a következményei – mondja Nyári Zoltán –, de talán mégsem egy szimpla gazember…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában