Helyi közélet

2012.12.01. 15:02

Hová vezethető vissza az elhízás?

Debrecen - Amennyire gyorsan és könnyen felszaladnak a plusz kilók, annál nehezebb és hosszabb folyamat a felesleg leadása. Az elhízást egészséges testtömeg megnövekedéseként, méreganyagok felhalmozódásából kialakuló zsírpárnák lerakódásaként határozzuk meg.

Debrecen - Amennyire gyorsan és könnyen felszaladnak a plusz kilók, annál nehezebb és hosszabb folyamat a felesleg leadása. Az elhízást egészséges testtömeg megnövekedéseként, méreganyagok felhalmozódásából kialakuló zsírpárnák lerakódásaként határozzuk meg. A globális szintű problémának fizikai és lelki okai egyaránt lehetnek. Nem minden esetben lehet egyszerű diétával és testmozgással elintézni. Ez nyilvánvaló, hisz akkor nem lenne annyi túlsúlyos ember a Földön, ha a problémát ilyen könnyen orvosolni lehetne.

Okok lehetnek

Lelki okok közé sorolható, ha evéssel próbálunk védekezni a világból érkező támadások ellen, s a zsírpárnákkal húzunk magunk köré védőfalat. Vannak akik szeretethiányunkat, magányosságunkat kompenzálják az túlzott étkezésekkel, de motiválhatja az önbizalomhiány, vagy a beilleszkedési nehézségek is. A túlsúly fizikai oka lehet, hogy az egészségtelen életvitel miatt felhalmozódnak a szervezetünkben a méreganyagok, elsavasodik a testünk, ezért a szervezetünk zsírsejtekkel veszi körül magát, elszeparálja a mérgeket, hogy azok ne okozzanak több kárt a sejtjeinkben.

Mit tehetünk?

Fogyás érhető el a fogyasztó tablettákkal, étkezési tanácsadással, diétákkal, dietetikus szakember segítségével, fogyasztó turmixokkal, testmozgás rendszeresítésével, fokozásával. Ilyenkor azonban előfordulhat, a mindenki által ismert jojó-effektus, a szakszerűtlen edzés miatt pedig a különböző sérülések. Alternatív módja lehet, ha megpróbáljuk kezelni a lelki problémákat, akár mentálhigiénés szakember bevonásával, szervezetünk méregtelenítse természetes módszerekkel, táplálék-kiegészítőkkel, illetve megoldás lehet a táplálkozási szokásaink lassú, fokozatos, könnyen követhető megváltoztatása apró lépésekben, enyhe testmozgás rendszeresítése, majd lassú fokozása kis lépésekben.

Hogyan előzhetjük meg a túlsúlyt?

A túlsúlytól megszabadulni hosszadalmas folyamat. Kitartást és önuralmat igényel. Ajánlom a napi 5-6 étkezést kis adagokban- így nem éhezünk meg, kisebb az esélye a kontrol nélküli kalória bevitelnek. Fogyasszunk kevesebb finomított cukros ételt, italt. Kerüljük a félkész és gyorséttermi ételeket és feldolgozott élelmiszereket. Étkezzünk változatosan! Együnk lassan, nyugodtan, élvezzük ki az evés örömét. A tányéron lévő étel legfeljebb 20 százaléka legyen állati eredetű (hús, tojás, tejtermék) és 80 százaléka növényi eredetű, lehetőleg részben friss zöldség, gyümölcs.

Fogyasszunk 20 testsúly kilogrammonként 1 liter vizet minden nap. És elengedhetetlen a heti minimum háromszor 40 perces testmozgás. Hetente egyszer álljunk a mérlegre, és ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, fokozottan figyeljünk oda a megelőző intézkedésekre. Kicsi eltérésnél még bőven elegendő, ha betartjuk a megelőző tanácsokat.

 

Dr. Kacsó Kornélia

A Napló orvos-természetgyógyásza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában