Helyi közélet

2012.12.03. 13:43

Életmű a tehetség szolgálatában

Budapest, Debrecen - Akadémikusokat, vállalatvezetőket, meghatározó vegyipari dolgozókat nevelt Forgács József iskolája.

Budapest, Debrecen - Akadémikusokat, vállalatvezetőket, meghatározó vegyipari dolgozókat nevelt Forgács József iskolája.

Dr. Forgács József, a Debreceni Vegyipari Szakközépiskola egykori tanára is szerepelt a Rátz Tanár Úr Életműdíj idei kitüntetettjei közt. Az elismerést a napokban adták át a Magyar Tudományos Akadémián.

Kiváló versenyeredmények

Dr. Forgács József 1962 óta a Vegyipari egyik legkiemelkedőbb pedagógusaként tevékenykedett egészen nyugdíjba vonulásáig. A Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1962 júniusában végzett okleveles vegyészként. Egykori iskolájában kezdte meg tanári pályáját. 1978 júniusában a KLTE BTK-n elvégezte a pedagógia szakot, majd 1984-ben az egyetem természettudományi karán doktori fokozatot szerzett.

Egész életét a tanítás, a tehetséges diákok oktatása, nevelése töltötte ki, amely a kiváló versenyeredményekben is megmutatkozott. Egykori tanítványai közül ma többen akadémikusok, vállalatvezetők, illetve a vegyipar meghatározó dolgozói.

Tanári munkáját magas szintű szakmai felkészültség és pedagógiai tudatosság jellemezte. Szakírói tevékenységet is folytat, kémiai példatárakat, szakmai tankönyveket ír. A vegyipar fejlődését folyamatosan követte, és gyakorlatioktatás-vezetőként ehhez igazította az iskola laboratóriumainak fejlesztését. Munkájának köszönhetően az iskola laboratóriumi felszereltsége kiváló volt.

Precizitás és emberség

Az iskola megbízott igazgatójaként is tevékenykedett, mely során precizitását, emberségét kollégái is érzékelhették. Pályája során többször részesült kitüntetésben. 1974-ben a Nehézipar Kiváló Dolgozója, 1982-ben Kiváló Munkáért, 1987-ben Kiváló Pedagógus, 2001-ben Kémia Oktatásáért díj elismerésekben részesült.

Dr. Forgács József azon pedagógusok közé tartozik, akit munkaszeretete, pontossága, segítőkészsége és kiváló pedagógiai érzéke miatt nemcsak tanítványai, de kollégái is tisztelnek, szeretnek.

HBN

 

A Rátz Tanár Úr Életműdíjról

„Hogy ne csak a világhírű tudósok, hanem tanáraik nevét is ismerjük…” – így szól a Rátz Tanár Úr Életműdíj mottója. Mikor világhírű, magyar származású tudósainkkal büszkélkedünk, kevés szó esik tanáraikról. Rátz tanár úr a legendás Fasori Gimnázium tanára volt, és többek között Neumann Jánost és Wigner Jenőt is tanította. Az alapítvány az ő nevét választotta, hogy adózzon nagy múltú és kiváló oktatási kultúránk előtt és méltányolja azon pedagógusainkat, akik ma is áldozatos szakmai munkájukkal és kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában