Helyi közélet

2012.12.21. 12:44

Ébresztő akció

Hajdú-Bihar megyében az év eddig eltel időszakában összesen 789 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, ez mintegy 6 százalékkal kevesebb, mint 2011. év hasonló időszakában. Idén eddig 35 halálos kimenetelű, 220 súlyos, míg 534 könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt.

Hajdú-Bihar megyében az év eddig eltel időszakában összesen 789 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, ez mintegy 6 százalékkal kevesebb, mint 2011. év hasonló időszakában. Idén eddig 35 halálos kimenetelű, 220 súlyos, míg 534 könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt.Ebből összesen 55 esemény következett be az éjszakai – 22-04 óra között – időszakban. Ezen balesetek jelentős részénél – a rossz látási viszonyok mellett – a fáradtság is közrejátszott.

A közelgő ünnepekre, valamint a megnövekedett tranzit forgalomra való tekintettel 2012. december 22-én és 23-án, 23.00-04.00 óra közötti időszakban, úgynevezett „Ébresztő akció” kerül megtartásra a 42. számú főút megyei szakaszán. Ennek keretében – az éjszakai órákban közlekedő – az ünnepekre Nyugat-Európából hazafelé tartókat a rendőrök megállítják és az általános ellenőrzéseken túl, koffein tartalmú italokkal – kávéval és teával – kínálják meg őket.

Az akció célja az elalvásos balesetek megelőzése. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az akár több ezer kilométert levezető sofőrök a közelgő határátlépés előtt már nem kívánnak (megállni) pihenni, inkább kockáztatnak a hosszabb vezetési idővel, hogy minél hamarabb elérjék úticéljukat. Ennek eredményeként azonban megnő a balesetek bekövetkezésének veszélye.

A kutatások kimutatták, hogy a fáradtan, kimerülten történő vezetés – központi idegrendszer fáradása – sok esetben veszélyesebb az ittasan történő vezetésnél is.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ezúton is kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kíván minden közlekedő számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában