Helyi közélet

2012.12.02. 18:41

Az orvos válaszol: Más gyógyszertől talán nem hízna...

Azt szeretném megkérdezni, hogy az Adrenogenitalis syndroma sóvesztő típusára nő betegnél alkalmazható-e a dexametazon hatóanyagú gyógyszer?

Azt szeretném megkérdezni, hogy az Adrenogenitalis syndroma sóvesztő típusára nő betegnél alkalmazható-e a dexametazon hatóanyagú gyógyszer?Jelenleg hydrocortisone és fludrocortisone hatóanyagú tablettákat szed a családtagom. Korábban prednisolone hatóanyagú gyógyszert szedett. A jelenlegi tabletták mellékhatása, hogy elhízott tőlük. Kapható-e Magyarországon a dexametazon hatóanyagú szer?

E. M.

Egyéb oka is lehet

Ha a jelenleg szedett gyógyszerek adagolása jól van beállítva, azok hízást nem okoznak, csak túladagolás esetén. A dexametazon a szervezetben előforduló hormonhoz hasonló, de azzal nem azonos anyag, ezért a beteg által jelenleg is szedett másik két készítmény kedvezőbb hatású. Helyettük nem, esetleg mellettük, kis adagban lehet szükség dexametazonra. Ha gyógyszerszedés mellett jók a hormonszintek, akkor az elhízásnak egyéb okát kell keresni.

 

A szerkesztő megjegyzése:

Az alábbi e-mailen érkezett olvasói kérdésekre prof.dr. Nagy Endre válaszolt.

Az olvasói levelekben és az orvos válaszában is csak az alkalmazott vagy javasolt gyógyszerek hatóanyag tartalmát tüntetjük fel. A gyógyszer nevének pontos leírása ugyanis reklámnak minősül. Megértésüket köszönjük!

 

____________________________________________________________

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában