Helyi közélet

2012.12.22. 13:36

Az Amúgy téli lapszámbemutatója a Modemben

Debrecen - A Debreceni Egyetem Irodalmi Kör (DEIK) már nem először tartotta aktuális lapszámbemutatóját a Modemben. A bemutatók mindig túlmutatnak a puszta felolvasásokon, zene, szöveg és különböző performanszok izgalmas találkozását jelentik inkább. Nem volt ez másként most sem.

Debrecen - A Debreceni Egyetem Irodalmi Kör (DEIK) már nem először tartotta aktuális lapszámbemutatóját a Modemben. A bemutatók mindig túlmutatnak a puszta felolvasásokon, zene, szöveg és különböző performanszok izgalmas találkozását jelentik inkább. Nem volt ez másként most sem.Az est három egységre oszlott: az elsőben főként prózai alkotások felolvasásáé volt a főszerep, míg a bemutató kétharmadában a slam poetry vette át az irányítást.

A téli lapszám borítója ezúttal Komor Zoltán munkáját dicséri. A felolvasások főként a Céhkaptár, a Pennázó és a József Attila 2012 rovat műveiből merítettek. Több volt köztük az ironikus-humoros szöveg, így például Zum Dávid Kereszthuzat című novellája, amely a jézusi feltámadás engedélyeztetési nehézségeiről értekezik, vagy Somogyi Tibor Virágkaróval jöttél című írása, mely a szerzőre jellemző sajátos humorral dolgozó József Attila-megemlékezés kíván lenni.

A DEIK Teátrum slam show-ja volt az est fénypontja. Asbóth Balázs és Horváth Imre Olivér produkciója kiemelkedett a slammelők közül, utóbbi ráadásul rendre kilépett a közönség közé, mintegy bevonva őket is a produkcióba. Felolvasott még többek között Polgár Tóth Tamás és Strausz Kinga is, valamennyi alatt zene szólt, így a zene és a felolvasók hangja eggyé olvadt a térben, különleges akusztikai ingerként stimulálva a befogadók érzékeit.

Az utolsó blokk szereplőivel a slammelést inkább a rapp irányába vitték el, többször kiszólva a közönség felé. A hangulat itt már néhol olyan volt, mint egy koncerten, végképp eloldva a klasszikus lapszámbemutatók kereteit. Mércse László és Máté Zoltán produkciója számomra kevésbé volt meggyőző; míg Asbóth előadása és Horváth performansza után tudni, vagy legalábbis érezni véltem, hogy miért is lehet szeretni a slam poetry műfaját, addig az est utolsó harmada inkább arra volt jó példa, hogy hogyan lehet lírát rapként előadni.

A téli lapszámbemutatónak volt egy különlegessége is: a DEIK és az egyetem másik, régebb óta működő, s nagy hagyományokra visszatekintő irodalmi köre, a LÉK (egyik lehetséges olvasata: Lehetek Én is Költő) most tartott először közös költői estet. Így nemcsak a DEIK, hanem a LÉK alkotói közül is felolvastak többen, például Baranyi Gergő, Kósa Ádám, vagy a már említett Strausz Kinga. A DEIK kiváló és egyre szorosabbá fűződő középiskolai kapcsolatainak köszönhetően pedig egy gimnáziumi diák Saáry Lilla felolvasását is meghallgathattuk.

Noha a színvonal itt-ott megingott, végül is ismét egy kiváló performanszokat és az elhangzott szó médiumában is működőképesnek bizonyuló szövegeket bemutató estének lehetett a részese a szép számú közönség.

Amúgy téli lapszámbemutató, Modem, Debrecen, 2012. december 20.

Uri Dénes Mihály

Fotó: Tóth Laura

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában