Helyi közélet

2012.11.25. 14:29

Vendégségben Vaskóhn az Apáitiaiak

1995. május 11.-én az akkori két település Körösszegapáti és Vaskóh (Románia) polgármestere Dani Imre és Miclea Trajan aláírták az együttműködési megállapodást a két település között, melyben rögzítették a két település baráti kapcsolatát.

1995. május 11.-én az akkori két település Körösszegapáti és Vaskóh (Románia) polgármestere Dani Imre és Miclea Trajan aláírták az együttműködési megállapodást a két település között, melyben rögzítették a két település baráti kapcsolatát.

Azóta 17 év telt el, a kapcsolat változatlanul fennáll. Minden évben váltással találkozik egymással a két település egy-egy csoportja. Egyik alkalommal a Vaskohiak, majd a másikban az Apátiak látogatnak el egymáshoz. Az is jellemző ezekre a találkozókra, hogy az egymáshoz utazó csoportok nagy létszámúak.

 

Ebben az évben az Apátiak utaztak Vaskóhra vendégségbe. Blága János román nemzetiségi önkormányzat elnöke és dr. Origen Sabau ortodox esperes vezette a csoportot a Romániai Bihar megye déli részében fekvő településre.

 

A vendégeket Porge Florin polgármester a képviselőtestülettel közösen és Bursasiu ortodox tisztelendő fogadta. Megjelent a találkozón Viktor Micula Románia budapesti nagykövete is.

A magyar és a román himnuszok elhangzása után Vaskoh város polgármestere örömét fejezte ki, hogy a két település lakói kitartanak egymás mellett. Bár a településeken a vezetők és a képviselőtestületi tagok személye változik, a jó kapcsolat megmaradt.

Viktor Micula nagykövet elmondta, hogy példaértékű a két település baráti kapcsolata. Ő is már több esetben meglátogatta a két települést, ahol mindig szívesen látott vendég volt.

A házigazdák elvitték a vendégeket a közelben lévő Izbuc-i kolostorhoz és a mellette lévő időszakos forráshoz. A Calugeri (Kalugyer) település határában lévő forrás és kolostor ma már a közeli és távolabbi lakók zarándok helye lett. A kolostor történetét Casian atya ismertette a megjelentekkel.

Kedves színfoltja volt a találkozónak, amikor a megjelentek kölcsönösen megajándékozták egymást.

Később pedig közös ebéd következett a vendéglátókkal, ahol helyi ételekkel és italokkal kedveskedtek a vendégeknek. Később pedig a szórakozásé volt a főszerep. Szívesen énekeltek együtt. A vaskóiak magyar dalokkal, az apátiak román énekekkel kedveskedtek egymásnak, majd közös tánc következett.

Így vidáman szórakozva hamar eltelt a látogatásra szánt idő. Úgy búcsúztak el egymástól, hogy jövő évben az Apátiak látják vendégül a Vaskóhiakat.

 

A képek a találkozón készültek (Foto: Vmirjáncki József)

Körösszegapáti, 2012. november 25.

 

Vmirjáncki József

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában