Helyi közélet

2012.11.24. 12:21

Sózzunk "okosan" a jód-hiány megszüntetéséért

Hajdú-Bihar - Ne arra figyeljük, hogy tengeri, hegyi vagy finomított a só, hanem, hogy szerepel-e a csomagolásán a jódozott felirat!

Hajdú-Bihar - Ne arra figyeljük, hogy tengeri, hegyi vagy finomított a só, hanem, hogy szerepel-e a csomagolásán a jódozott felirat!Hallottam arról, hogy a pajzsmirigy betegségeket gyógyítja vagy megelőzi a jódozott só használata. A jódozott só drágább, érdemes-e ezt venni? - kérdezte olvasónk keddi szakembertelefonunk során prof. dr. Nagy Endrétől.

- A hazai viszonyok között a lakosság enyhén jódhiányos. Ez a jódhiány megszüntethető úgy, hogy naponta legalább egyszer jódozott sóval készült ételt fogyasztunk - kezdte válaszát a DEOEC Endokrinológiai Tanszékének vezetője. Hangsúlyozta: mindenképpen ajánlott jódozott só használata, mert a pajzsmirigybetegségek egy részét megelőzi és azoknak sem ártalmas, akik ettől függetlenül is megfelelő jódellátottságúak. - A só kiválasztásánál az üzletben ne annak alapján döntsünk, hogy tengeri, vagy hegyi, vagy finomított, hanem figyeljük, hogy a "jódozott" szó szerepeljen a csomagoláson - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: terhesség és szoptatás alatt ennél nagyobb mennyiségű jódbevitel szükséges, amit a terhességi multivitaminok tartalmaznak is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában