Helyi közélet

2012.11.25. 16:34

Ősbemutató Gulácsy Lajos életéről

A tragikusan fiatalon elhunyt debreceni színész, Bertók Lajos emlékének ajánlja új előadását a Csokonai Színház.

A tragikusan fiatalon elhunyt debreceni színész, Bertók Lajos emlékének ajánlja új előadását a Csokonai Színház.Gulácsy Lajos festő életéről és művészetéről szól a Kristán Attila főszereplésével készülő ősbemutató. Az előadás címével a 20. század egyik legnagyobb magyar festőjének híres képét idézik meg az alkotók.

A festő írásokat is hagyott ránk: meséket, novellákat, regénytöredékeket, újságcikkeket, leveleket. Többek között ezek alapján készült a rendező, Galambos Péter és szerzőtársa Kovács-Cohner Róbert szövegkönyve.

– A Na Conxypanban hull a hó egy ember története, aki legtöbb művét Olaszországban alkotta, de soha, sehol nem talált otthonra a világban. Így született meg Na Conxypan, a képzelt, teremtett világ – meséli Galambos Péter. – Gulácsyt barátai, szerelmei, családja és rajongói próbálták megmenteni az őrülettől. Sikertelenül: harminckét éves korában elhatalmasodott rajta a skizofrénia, elborult az elméje. Élete hátralevő húsz évét elmegyógyintézetben töltötte.

A Jászai című előadással nagy sikert aratott Galambos Péter azt a kérdést járja körül a 16 éven felülieknek ajánlott új előadásában, hogy mennyiben vagyunk mi magunk okozói boldogtalanságunknak, betegségünknek, és mennyiben vannak ennek külső okai? Hibáztathatjuk-e környezetünket balsorsunkért? Miféle erővel képes a gondolat, a képzelet jobbítani a világon, és hogyan képes ugyanez az erő megbetegíteni, pusztítani, ha tisztánlátásunkat elveszítve vélt vagy valós érdekeink miatt a magunk képére akarjuk formálni a valóságot?

 

INFÓ: Premier: november 30. | Horváth Árpád Stúdiószínház | további előadások: december 1., 3., 10., 17.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában