Helyi közélet

2012.11.06. 07:15

Jegyzet: Fordítva a lovon

Aki nincs tisztában az előzményekkel, akár azt is gondolhatja, hogy a Nemzetközi Valutaalap tartozik súlyos ezermilliárdokkal Magyarországnak, amit az Orbán-kormány nyilván megelégelt, és egy átfogó sajtókampány keretében üzente meg a nemzetközi karvalytőkének, hogy mihez tartsa magát.&nbsp;<a href="mailto:[email protected]" target="_blank">Petneházi Attila jegyzete.</a>

Aki nincs tisztában az előzményekkel, akár azt is gondolhatja, hogy a Nemzetközi Valutaalap tartozik súlyos ezermilliárdokkal Magyarországnak, amit az Orbán-kormány nyilván megelégelt, és egy átfogó sajtókampány keretében üzente meg a nemzetközi karvalytőkének, hogy mihez tartsa magát. Petneházi Attila jegyzete.Előzőleg ugyanis a kisegér jelmezét magára öltő magyar kormány hiába dörzsölt mindenfélét az IMF orra alá, csak nem sikerült felébresztenie az alvó oroszlánt. Utóbbi csak most nyitotta ki a fél szemét, de amit látott, attól rögtön össze is ráncolta a szemöldökét.

Ahhoz képest, hogy a valutaalap szinte mindig sztaniolpapírba csomagolja a véleményét a hasonló viták során, Gerry Rice, a IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója most kendőzetlenül adta tudtunkra: a tárgyalásokon való érdemi előrelépéshez arra lenne szükség, hogy a magyar kormány világosan jelezze: az IMF-et és az Európai Bizottságot értékes partnernek tekinti a reformkiigazítási folyamat tervezésében, és hogy világosan elkötelezze magát az olyan intézkedések mellett, amelyek biztosítják a pénzügyi kiigazítást és előmozdítják a növekedést. Véleményével nincs egyedül, hiszen például Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke is úgy véli, hogy a kiigazító csomagoktól várt egyenlegjavulásnak legfeljebb a kétharmadával lehet számolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában