Helyi közélet

2012.11.25. 19:02

Az erdők megújítását célozza

Debrecen - November harmincadikáig igényelhető támogatás az erdők termőképességének a helyreállításához.

Debrecen - November harmincadikáig igényelhető támogatás az erdők termőképességének a helyreállításához.November 30-ig igényelhető az erdészeti potenciál helyreállításához nyújtandó támogatás. A támogatási kérelmeket a természeti katasztrófával sújtott erdőrészlet elhelyezkedése szerint területileg illetékes megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságához kell benyújtani.

Több kérhető

Az erdők állományának, termőképességének (erdészeti potenciál) helyreállítását segítő pályázat célja, hogy megkönnyítse az erdőket érő természeti károk (tűz, jég, belvíz, aszály stb.) felszámolását, az erdők megújítását (a károsodott faállomány pótlását) és a másodlagos veszteségek megelőzését. Az idei évtől jelentősen növekedtek a támogatási összegek: az eddigi hektáronkénti 873 eurós maximálisan igénybe vehető támogatási összeg 2 ezer 365 euróra emelkedett.

A lejtéstől függően több támogatás igényelhető: az erdőfelújítást megelőző terület-előkészítésére, a károsodott faállomány letermelésére 200-300 euró/ha, valamint az első kivitelre vagy pótlásra 749-2.065 euró/ha. A támogatás mértékét az egyes támogatási csoportok is befolyásolják. Amennyiben az állomány felújítása tőrevágással vagy sarjaztatással történik, a támogatás mértéke támogatási csoporttól és lejtéstől függetlenül 300 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként. Ugyanarra a területre csak egy alaptámogatás vehető igénybe.

Ez alól kivétel az erdőfelújítást megelőző terület-előkészítéséhez, illetve a károsodott faállomány letermeléséhez kapcsolódó alaptámogatás; ezek az első kiviteli vagy pótlási alaptámogatással együtt is kérelmezhetők.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában