Helyi közélet

2012.10.03. 14:04

Nyerőgépek - Eddig se a csóró dobált bele

Hajdú-Bihar - A mikepércsi kocsmáros szerint hülyeség azt állítani, hogy főleg a szegények játékgépezték el a segélyt.

Hajdú-Bihar - A mikepércsi kocsmáros szerint hülyeség azt állítani, hogy főleg a szegények játékgépezték el a segélyt."Húsz éven át nálunk is működött két nyerőautomata, de tavaly ősszel, amikor félmillió forintra emelték az évenkénti adót, a tulajdonos beszedte mind. Hülyeség azt állítani, hogy főleg a szegények játékgépezték el a segélyt. Hogy kik? Hát a kőművesek! Amikor még működött az építőipar, reggel munkába menet beugrott a szaki a kocsmába, felhajtott egy sört meg egy felest, bedobott néhány százast a gépbe, aztán ment a dolgára. Olyat is ismertem, aki délután, a munkából jövet mégegyszer eljátszotta ugyanezt" - hallottuk Jakab Jenőtől, aki Mikepércsen több mint húsz éve kocsmáros.

Viheti a MÉH-be

Jenő nem állítja, hogy segélyest a "műintézményében" sose látott, de nem ez a réteg jelentette a törzsközönségét. - Olyan is akadt, aki a lopott vas árát hajigálta bele a félkarúba (tudja hogy van, könnyen jött, könnyen megy), de az igazi fogyasztó mindig a jövedelemmel rendelkező volt - idézte fel a régi szép időket a kocsmáros, aki még arra is emlékszik, hogy a náluk évő egyik nyerőgépet másfél millió forintért vette a tulajdonosa. "Most meg pár ezer forintért viheti a MÉH-be" - utalt a nyerőautomaták használatát azonnali hatállyal betiltó parlamenti döntésre a vállalkozó.

Gyöngyi, a sárándi Autós Csárda pultosa örül a döntésnek, és meg is okolja mindjárt. - A gépezés hatására vannak, akik feszültté, indulatossá válnak, míg mások pont úgy viselkednek, mint egy gyerek. Szörnyű látni testközelből, hogy felnőtt emberek miként válnak a játékszenvedély rabjává, és hogyan teszik tönkre a családjuk életét. Ezért a csárdában csak zenegépet tartunk, ami nem hozza ki az emberekből a vadállatot - mondta a hölgy.

Kétforintos idők

A Bagosi Csárdában ottjártunkkor ketten múlatták az időt: Besenyei Zoltán a bérlő, és Szegény Ernő. Zoltán tavaly nyáron még játékgépestől bérelte ki a faluszéli kocsmát, de a gépet azóta elvitte a tulajdonosa; pontosabban az ötszörösére emelt szerencsejáték-adó. Ernő szívből gyűlöli ugyan a nyerőgépeket, de azért egy régi személyes történetet mégiscsak megereszt. - A 70-es évek végén gépeztem utoljára. A haverokkal megittunk néhány fröccsöt, hozzá zsíroskenyeret, és dobáltuk be a bélásokat az automatába - az még tényleg csak a hangulatról szólt...

Találkoztunk olyan üzemeltetővel, aki a kilenc kocsmájában összesen 12 játékgépet működtetett egészen tavaly októberig. A drasztikus adóemelés miatt ma csak egy gépe működik, viszont ő már látja a jövőt. Azt mondja, hogy mivel internetsarok maradhat a kocsmákban, néhány százezer forintért beszerezhető olyan eszköz, ami egy gombnyomásra ártatlan internet-kapcsolatból online-szerencsejátékká alakítható.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában