Helyi közélet

2012.10.24. 13:12

Kósa Lajos: a debreceni önkormányzat aktív oktatáspolitikát folytat

Debrecen, 2012. október 24., szerda (MTI) - Aktív oktatáspolitikát folytat a debreceni önkormányzat január elseje után is, amikor a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ átveszi a helyi oktatási intézményeket - mondta Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere szerdán sajtótájékoztatón.

Debrecen, 2012. október 24., szerda (MTI) - Aktív oktatáspolitikát folytat a debreceni önkormányzat január elseje után is, amikor a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ átveszi a helyi oktatási intézményeket - mondta Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere szerdán sajtótájékoztatón.A tanintézetek száma nem változik az átadással, az iskolák fenntartója az állam, működtetője az önkormányzat lesz - magyarázta Kósa Lajos, megjegyezve, hogy továbbra is ellátják az olyan törvényi kötelezettségként nem előírt feladatokat, mint a két tannyelvű oktatás, a nemzetközi érettségi program, vagy a speciális - például zenei - szakképzés.

Az oktatás továbbra is stratégiai kérdés a helyhatóság számára, ezt jelzi, hogy az önkormányzati bizottsági struktúra átalakítása után is megmarad az oktatási bizottság, a polgármesteri hivatalban pedig az oktatási osztály - tette hozzá a városvezető.

Január elsejétől 150-200 fővel csökken a polgármesteri hivatal jelenleg 630 fős létszáma; a távozók a járási hivatalokban, illetve az intézményfenntartónál kapnak munkát - mondta Kósa Lajos.

Ugyanakkor az oktatási intézmények működtetésére egy új szervezetet hoznak létre, ahol a dolgozói létszám elérheti az ezret - tette hozzá a polgármester.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökeként - az MTI érdeklődésére - Kósa Lajos elmondta, hogy valamennyi nagyváros ilyen formában működteti a jövőben oktatási intézményeit. Megítélése szerint többnyire a kisebb települések lesznek azok, ahol az állam a fenntartást és a működtetést is átveszi.

Kósa Lajos a sajtótájékoztatón bemutatta Balázs Ákos önkormányzati képviselőt, akit a Fidesz múlt heti kétnapos frakcióülésén a párt debreceni frakcióvezetőjévé választottak.

A frakció döntött az önkormányzati bizottsági struktúra felülvizsgálatáról és átalakításáról is, ami összefügg a feladatrendszer január elsejei változásával - jelezte Kósa Lajos.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában