Helyi közélet

2012.10.24. 15:19

Interjú Nyíri Bélával, Nyírábrány polgármesterével - A megélhetési problémák enyhítése a cél

Nyírábrány - Közel háromszázan tettek augusztusban állampolgársági eskütételt a településen.

Nyírábrány - Közel háromszázan tettek augusztusban állampolgársági eskütételt a településen.Nagyközség négyezer lelkes határ menti települése megyénkek. Annak ellenére, hogy a község hátrányos helyzetű és gazdasági nehézségekkel küzd, mégis az élhető települések közé tartozik, pedig a helyi adottságok sem a legkedvezőbbek, de megfelelő alapot nyújtanak a továbbfejlődésre. - Felismertük, hogy a település imázsa erősödik azáltal, hogy a határ mentén élők előszeretettel választanak minket állampolgársági eskütétel helyszínéül; számunkra ez pluszmunkával jár, de úgy véljük, diplomáciai siker. Érmihályfalva és Érsemlyén testvértelepülésünk, élő kapcsolat van közöttünk: közös programokat, rendezvényeket szervezünk – fogalmazott Nyíri Béla, Nyírábrány polgármestere, aki a napokban szerkesztőségünk vendége volt.

 

A határmenti fekvés előny vagy hátrány?

Nyíri Béla. Inkább előny kellene, hogy legyen, de a település ezt még igazán nem tudta kihasználni. Hosszabb távon megvan a lehetősége, pénz kellene hozzá, és olyan vállalkozások idetelepülése, amelyek az áru- és személyforgalomban, a kereskedelemben részt tudnak venni. Az önkormányzat ebben nem tud lépni, sajnos ilyen gazdasági körülmények között a vállalkozásokat is nehéz idevárni.

 

Az Eördögh-kastély továbbra is az önkormányzaté, mi a tervük vele?

Nyíri Béla. A kastély a település legszebb öröksége, jelenlegi állapota azonban nagy teher az önkormányzat számára, mert a felújításához milliárdos pénzösszegre lenne szükség és a műemlékvédelmi követelményekhez is igazodni kell. Jelentős előrelépés történt az által, hogy az épületet sikerült megvédeni a folyamatos rongálásoktól és illetéktelen behatolásoktól. Az önkormányzat keresi az épület hasznosításának legcélszerűbb módját. Ha már egyszer visszaszereztük, szeretnénk valamilyen módon profitálni előle, ám ehhez fel kell újítani. Egyelőre várakozó állásponton vagyunk, és természetesen készült tanulmány a hasznosítására, akár panoptikum, étterem, szálláshely, konferenciaterem is elképzelhető benne. A wellness-jellegű hasznosítással szerintem telítődött a piac, mégis, valamilyen gyógyászati jellegű szolgáltatás lehetne a cél. Intézményi jellegű hasznosítása biztosítaná a folyamatos működtetést. Összefoglalva: nincs még konkrét elképzelés, és egyelőre olyan tőkeerős cég sem, amely befektetne. A kastélylobbi minden kormányzati ciklusban működik, talán a következőben el tudunk indulni, és az önkormányzat pályázhat, valamint támogató befektetőt is talál.

 

Hogyan jellemezné a település gazdálkodását?

Nyíri Béla. Megváltoztak a viszonyok, mára nem igazán választják az emberek a gazdálkodást mint életmódot, de a jó termelői adottságú helyeken megmaradtak a gazdák. Vannak még olyan művelésre váró kertek, amelyek segíthetnék a szűkössé vált megélhetést. A falusi turizmusban is látok fantáziát. A start-közmunkaprogramban 54 ember dolgozik, kertészeti mintaprogramunk „eredményét” az érkeztetésben hasznosítjuk.

 

Mit kínálnak a fiataloknak?

Nyíri Béla. A fiatalság helyben tartására egyetlen lehetőség, ha az intézményekben el tudnak helyezkedni, illetve beállnak a szülők gazdaságába, átjárnak Debrecenbe dolgozni, illetve a rendészeti szerveknél, valamint a vendéglátásban dolgoznak. A fejlesztések és a foglalkoztatás mellett kiemelt figyelmet fordít az önkormányzat az építő közösségek megteremtésére és az ifjúságvédelemre, mely feladatok ellátásához a közösségi tér és az intézményi háttér biztosításán túl két pályázat két év időtartamra nyújt pénzügyi segítséget a település részére. Az építő közösségek létrehozása programban két tanéven keresztül 7 különböző szakkörön (citera, néptánc, festészet, grafika, hímzés és kosárfonás) valamint kettő, egyenként 10 napos táborban (festő és grafika) ingyen vehetnek részt az általános iskolás gyerekek. Az ifjúságvédelmi pályázat a gyermekjóléti szolgálat részéről ifjúsági információs pont felállítását, pszichológusi és családtervezési foglalkozásokat, az iskola részéről szakköröket, nyári táborokat tartalmaz. A pályázat magába foglalja 12 kulturális, illetve 12 sport rendezvény látogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában