Helyi közélet

2012.10.11. 17:07

Bűnpártolással vádolják a hajdú-bihari közgyűlés volt alelnökét

Debrecen - Tagadta a terhére rótt hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntettét Tóth József korábbi országgyűlési képviselő csütörtökön a Debreceni Városi Bíróságon.

Debrecen - Tagadta a terhére rótt hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntettét Tóth József korábbi országgyűlési képviselő csütörtökön a Debreceni Városi Bíróságon.

A vád szerint a szocialista politikus a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnökeként 2005 elején már bizonyosan tudomást szerzett arról, hogy a megyei közgyűlés által 2003-ban létrehozott M3-as Kht. ügyintéző titkára (P. Barnabás) és projektvezetője (B. Péter) kisebb pénzügyi visszaéléseket követett el az összességében százmilliókkal gazdálkodó, közmunkásokat foglalkozató cég kontójára, de nem fordult a nyomozó hatóságokhoz.

A vád szerint Tóth József bűnösségét egyebek mellett az a lefoglalt hangfelvétel is bizonyítja, amelyet P. Barnabás titokban készített, s amin az hallható, hogy a vádlott, bár rosszallását fejezte ki a történtek miatt, megoldási javaslatokat tett a jogosulatlan kifizetések miatti hiány eltüntetésére.

 

Ma tárgyalta a Debreceni Városi Bíróság:

A mai - az első tárgyalási nap - történései:

A bíróság ma - 2012.10.11. – N. Sándort hallgatta meg tanúként, aki 2004. decemberétől – tehát a cselekmény idején - a kht. Ügyvezetője volt. Jelen volt Juhászné Lévai Katalin és az ügyben szereplő könyvvizsgáló is, a vádlott védőjének egyéb elfoglaltsága miatt azonban őket nem tudta meghallgatni ezúttal a bíróság.

T.József egyébként a hangfelvételt illetően elmondta, hogy nem tagadja az elhangzottakat, de szövegösszefüggésből kiragadott mondatokról van szó, amelyek más megvilágításba helyezik a dolgokat. T.József felolvasta írásbeli nyilatkozatát, a bíró kérdéseire együttműködően válaszolt, az ügyész kérdéseire azonban nem volt hajlandó. A cselekményt tagadja.

Az eljárás menetét némileg nehezíti, hogy a másik két érintett, akik az ominózus megbeszéléseken részt vettek, P.Barnabás és B.Péter külföldön dolgozik, személyes meghallgatásukhoz azonban a védő, az ügyész és a bíróság is ragaszkodik, így őket Angliából kell beidézni.

A következő tárgyalás időpontja: 2013. február 14.

 

 

Debreceni Városi Bíróság

Tárgy: Hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette

Vádlott: T.József (Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat volt alelnöke)

A vádirat szerint a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2003. júliusában hozta létre az M3-as Kht-t. P.Barnabás ügyintéző titkár munkakörben dolgozott, ill. az ügyvezető betegállománya idején ő látta el az ügyvezetői feladatokat. B.Péter projektvezetőként tevékenykedett a társaságnál. T.József vádlott a cselekmény időpontjában a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés gazdálkodásért és gazdaságpolitikai tevékenységért felelős alelnöke, ill. az M3-as Kht. Felügyelő Bizottságának tagja volt. Alelnöki feladatait szóbeli felhatalmazás alapján látta el. Az M3-as Kht-nál pénzügyi szabálytalanságok merültek fel, amelyről a közgyűlés elnöke, Dr. Juhászné Léva Katalin informális úton tudomást szerzett és megbízta T-Józsefet, hogy vizsgálja ki a felmerült problémákat.

A kht. Könyvvizsgálója feljegyzést készített számára a szabálytalanságról. T.József 2005. február 9. és 15-ére értekezletet hívott össze, amelyen részt vett B.Péter, P.Barnabás és egy ideig az alelnöki titkárságvezető. Mindkét értekezleten T.József rosszallását fejezte ki a szabálytalanságok, jogosulatlan kifizetések miatt, de többször jelezte, hogy az ott elhangzottakat szűk körben szeretné tartani és a botrány elkerülése érdekében semmilyen eljárást nem kezdeményez, bizonyos információkat csak a közgyűlés elnökével oszt meg. T.József az értekezleten szerzett tudomást arról, hogy B.Péter és P.Barnabás az ismeretlen okból keletkezett hiányt miként próbálták eltüntetni:

- 4 alkalmazott 2004. december és 2005. januári fizetését megemelték, a 684.760 Ft különbözetet azonban az érintettek nem vették fel, hanem a pénzt támogatásként befizették a kht. számlájára.

- a 4 alkalmazottnak saját gépjármű használatot engedélyeztek, fiktív gépjármű útvonal nyilvántartás szerint 984.995 Ft jogosulatlan költségtérítést a kiadási pénztárbizonylat szerint P.Barnabás aláírásával kifizettek, de ezt az összeget az érintettek nem vették át.

A két összeggel az M+ Kht. közmunkaprogram során felmerült hiányát pótolták.

A 2005.február 15-én tartott értekezleten T.József a könyvvizsgáló segítségével megbeszélte az érintettekkel a törvényesség látszatának érdekében felvetett a megoldási javaslatokat. A megbeszélésekről P.Barnabás hangfelvételt készített. Másnap a hangfelvétel másolatával és egyéb okirati bizonyítékokkal feljelentést tett a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon.

T.József 2005. február 24-én feljegyzést készített a megyei közgyűlés elnökének, amelyhez csatolta a könyvvizsgálói jelentést is. Azt kérte az elnöktől, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket és kezdeményezzen eljárást az M3-as Kht. Közmunkaprogramjában résztvevő vezetőkkel szemben. A vádirat szerint azonban T.József a két értekezleten a cégvezetők által feltárt és beismert bűncselekményekről konkrétan nem tájékoztatta Juhászné Léva Katalint és törvényi kötelezettsége ellenére feljelentést sem tett a tudomására jutott bűncselekmények miatt. T.József számára nyilvánvaló volt, hogy bűncselekmény történt és erről mint hivatalos személy szerzett tudomást. A megoldási javaslatok kidolgozására utasítás és a tevékeny részvétel alkalmas volt a büntetőeljárás sikerének meghiúsítására.

A fiktív béremelések és a gépjárműhasználat után kifizetett összegek miatt B.Pétert és P.Barnabást a Debreceni Városi Bíróság 2010. márciusában bűnösnek mondta ki folytatólagosan, nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette és magánokirat hamisítás vétsége miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában