2012.10.07. 13:00
Botokat a kézbe, kezdődhet a dióverés Hajdú-Biharban!
Hajdú-Bihar - Értékes tápanyagai és magas tápértéke miatt érdemes naponta egy-két szem diót elfogyasztanunk.
Hajdú-Bihar - Értékes tápanyagai és magas tápértéke miatt érdemes naponta egy-két szem diót elfogyasztanunk.Igen szerencsésnek mondhatják magukat azok, akik már termő diófát tudhatnak a kertjükben, pláne úgy, hogy jelenleg 1500 forint körül mozog a dióbél kilónkénti ára. Köztudott, hogy a diófa (juglans regia) igen hasznos gyógynövényünk, melynek szinte minden része - gyümölcse, levele, kérge, a termés külső zöld héja, a diókopáncs is - felhasználható, sőt gyógyító hatású.
Sok vitamint és ásványt tartalmaz, hatvan százalékos zsírtartalma van, amiből 56 százalék az esszenciális zsírtartalom – írja a gyogynoveny.info.hu. Ezt figyelembe véve a folyamatos, mérsékelt fogyasztása jótékonyan hat a koleszterinszint csökkentésére. A diólevél teája gyomor- és bélhurut, magas vérnyomás, bélférgek ellen, étvágyjavítónak kiváló.
Forrázatát bőrkiütések, kelések, fagyások borogatására, aranyér-bántalmak esetén ülőfürdőként igen hatékony. A diófa szárított vagy nyers kérgéből hatásos vértisztító tea készülhet. Fizikai gyengeségre magát a dióbelet kell fogyasztani naponta mérsékelt mennyiségben. A diófélékben bővelkedő étrenddel megelőzhetjük az infarktus veszélyét. A dióbél kalóriatartalma hozzávetőleg a marhahúséval azonos.
HBN
Érdekességek:
100g dióbél energia- és tápanyagtartalma (Bíró Gy. - Lindner K. Tápanyagtáblázat) alapján
Energia: 654 kcal (2747 kJ)
Tápanyag:
Vitaminok:
Ásványi anyagok:
Tepertős diós pogácsa
Hozzávalók
Elkészítés