Helyi közélet

2012.10.07. 13:00

Botokat a kézbe, kezdődhet a dióverés Hajdú-Biharban!

Hajdú-Bihar - Értékes tápanyagai és magas tápértéke miatt érdemes naponta egy-két szem diót elfogyasztanunk.

Hajdú-Bihar - Értékes tápanyagai és magas tápértéke miatt érdemes naponta egy-két szem diót elfogyasztanunk.Igen szerencsésnek mondhatják magukat azok, akik már termő diófát tudhatnak a kertjükben, pláne úgy, hogy jelenleg 1500 forint körül mozog a dióbél kilónkénti ára. Köztudott, hogy a diófa (juglans regia) igen hasznos gyógynövényünk, melynek szinte minden része - gyümölcse, levele, kérge, a termés külső zöld héja, a diókopáncs is - felhasználható, sőt gyógyító hatású.

Sok vitamint és ásványt tartalmaz, hatvan százalékos zsírtartalma van, amiből 56 százalék az esszenciális zsírtartalom – írja a gyogynoveny.info.hu. Ezt figyelembe véve a folyamatos, mérsékelt fogyasztása jótékonyan hat a koleszterinszint csökkentésére. A diólevél teája gyomor- és bélhurut, magas vérnyomás, bélférgek ellen, étvágyjavítónak kiváló.

Forrázatát bőrkiütések, kelések, fagyások borogatására, aranyér-bántalmak esetén ülőfürdőként igen hatékony. A diófa szárított vagy nyers kérgéből hatásos vértisztító tea készülhet. Fizikai gyengeségre magát a dióbelet kell fogyasztani naponta mérsékelt mennyiségben. A diófélékben bővelkedő étrenddel megelőzhetjük az infarktus veszélyét. A dióbél kalóriatartalma hozzávetőleg a marhahúséval azonos.

HBN

 

Érdekességek:

  • Régen fejtetű ellen is használták a diót.
  • A likőripar is előszeretettel alkalmazza.
  • A diókopácsból jó fapác készíthető.
  • A diófa ellenálló, keménysége miatt egyik legértékesebb fa a fafaragók és asztalosok körében.
  • A diókopácsot olívaolajban megfőzve jó hajkenőt ad.
  • A szép és nemes diófa ábrázolása sok nép kultúrájában megtalálható.
  • Erős illata állítólag elriasztja a bogarakat.
  • A méhek atkafertőzése ellen is kiválóan alkalmazható.
  • Juglans rendszertani nevét a "Jovis glans" (Jupiter makkja, azaz heréi) elnevezésről kapta.
  •  

    100g dióbél energia- és tápanyagtartalma (Bíró Gy. - Lindner K. Tápanyagtáblázat) alapján

    Energia: 654 kcal (2747 kJ)

     

    Tápanyag:

  • Fehérje 8,6g
  • Lipid (olaj) 57,0g
  • Szénhidrát 11,7g
  • Víz 8,2g
  • Hamu 1,7g
  • Vitaminok:

  • E-vitamin 24,7mg
  • B1-vitamin 400ľg
  • B2-vitamin 100ľg
  • B6-vitamin 0,34mg
  • biotin 6,3ľg
  • folsav 33ľg
  • Ásványi anyagok:

  • nátrium 10,5mg
  • kálium 1710,0mg
  • kalcium 202,0mg
  • foszfor 400 mg
  • magnézium 25,6mg
  • vas 3,8mg
  • réz 0,86mg
  • cink 4,2mg
  • mangán 1,85mg

  • Tepertős diós pogácsa

    Hozzávalók

  • Fél kg liszt
  • 25 dkg darált tepertő
  • 5 dkg durvára darált dióbél
  • bors
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek tejföl
  • 1 dkg élesztő
  • kevés tej
  •  

    Elkészítés

  • A lisztet összemorzsoljuk a tepertővel és a dióbéllel, majd hozzáadjuk a sót, borsot, azzal is jól összekeverjük.
  • Egy kevés tejben megfuttatjuk az élesztőt, és ezt is hozzáadjuk a tejföllel és a tojássárgájával.
  • Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, éles késsel bevagdossuk a tetejét, és pogácsaszaggatóval formákat készítünk belőle.
  • Megsütjük.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában