Helyi közélet

2012.10.12. 11:17

A hit kaput nyit számunkra

Debrecen, Nyíregyháza - A Hit éve alkamából elindított zarándokkereszt a tervek szerint eljut az egyházmegye 59 plébániájára.

Debrecen, Nyíregyháza - A Hit éve alkamából elindított zarándokkereszt a tervek szerint eljut az egyházmegye 59 plébániájára.

Római katolikus egyházmegyénkben a múlt vasárnap nyitották meg a Hit éve programsorozatát. A nyíregyházi társszékesegyházban tartott ünnepi szentmisén Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök a Porta Fidei — A hit kapuja —, a Hit évét meghirdető apostoli levél bevezető gondolatairól elmélkedett homíliájában.

A főpásztor elmondta, a Szentatya nemcsak azzal a szándékkal hirdette meg a Hit évét, hogy a II. Vatikáni Zsinatra emlékeztessen bennünket, hanem erre késztették a körülöttünk lévő világban zajló problémák, küzdelmek, válságok is. Minden kudarcnak, válságnak a gyökere a hit válsága, annak terhe, hogy az ember eltévesztette a helyes irányt. Az ember számára a hit mutatja meg az igaz élet útját – idézi közleményében Kovács Ágnes egyházmegyei sajtóreferens.

Ezután a főpásztor a „hit kapuja” szimbolikus kifejezésre utalva kiemelte, a kapu alkalmas arra, hogy elzárja azt, ami rajtunk kívül van, de arra is, hogy az ember kinyissa azt, hogy megismerje, tudomásul vegye a földi gondolkodásával megtapasztalt világon túli életet. Éppen ezért a hit kinyitva számunkra a kaput, megismerteti a teljes igazságot, Istent, a világ urát és teremtőjét, aki mindennél több.

Hitvallást tesznek

A szentmise záró mozzanataként Bosák Nándor főpásztor megáldotta és útjára indította azt a zarándokkeresztet, amely szimbolizálja Krisztusba és az Egyházba vetett hitünket, a katolikus hitben való egységünket. „Hűség Krisztushoz, Hűség az egyházhoz” felirat olvasható a Hit éve logóját ábrázoló 2,5 m magas kereszten. A tervek szerint ez a kereszt az év folyamán eljut az egyházmegye 59 plébániájára, ahol az egyházközségek hívei ünnepélyes liturgiával köszöntik, és előtte – a Hit évében - ünnepélyes hitvallást tesznek – ismerteti a sajtóreferens. A zarándokkereszt útját egy erre az évre megnyitott könyv is dokumentálja, és a hívek ebbe írhatják a Hit éve során megfogalmazódó gondolataikat. Amíg a kereszt az egyházközségekben tartózkodik, a közösségek szentségimádást, bibliaórákat, előadásokat, kulturális programokat szerveznek a hit témakörében.

Közös imával

A korábbi évekhez hasonlóan a Hit évére elkészült a zarándokkeresztet is ábrázoló imalap, azt az év során minden szentmisében áldozás után a hívek közösen fogják imádkozni – olvasható a közleményben.

HBN

 

Háttér

XVI. Benedek pápa a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulója alkalmából 2012. október 11-től meghirdette a Hit évét. Ennek ünnepélyes megnyitására a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében október 7-én, a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya társszékesegyház búcsúünnepén került sor. Az ünnepi szentmisét Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök mutatta be, ahol az egyházmegye papjaival és hívő közösségével görög katolikus papok és a görög katolikus papnövendékek is együtt ünnepeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában