Helyi közélet

2012.09.14. 10:03

Tűz a Barneválban - Nem kellett kitelepíteni

Debrecen - A tűzoltóság és a rendőrség szakemberei közösen vizsgálják a barneváli hűtőház-tűz keletkezési körülményeit.

Debrecen - A tűzoltóság és a rendőrség szakemberei közösen vizsgálják a barneváli hűtőház-tűz keletkezési körülményeit.

Egy szerkocsi (tűzoltóautó) vonulási költsége 25-30 ezer forint, a csütörtök esti barneváli tűz oltásában összesen 12 szerkocsi és közel félszáz lánglovag vett részt - tudta meg a Napló pénteken Lázár Miklós alezredestől, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes vezetőjétől. A szakember arra egyelőre nem tudott válaszolni, hogy a beavatkozás több százezer forintos költsége kit terhel majd. - Az éjszaka folyamán két betonpanel között a parázs felizzott, újra füstölni kezdett, ezért a kollégák reggel ismét a helyszínre vonultak oltani. A szemlebizottság csak azt követően tudja birtokba venni a helyszínt, ha a veszély végleg elhárult és az épületet a kollégák átszellőztették - mondta a szakember. Hozzátette, hogy miután egy bontásra váró épületről van szó, ott kárról nem beszélhetünk. - Az épület tetején található viszont az egyik mobilszolgáltató antennája, ezért a kárérték nagyrészt annak függvénye lesz, hogy az mennyiben károsodott. Nem mindegy, hogy százezer forintos vagy akár sokmilliós kár keletkezett benne - vetítette előre a katasztrófavédelmi szakember.

HBN-PA


A Vágóhíd utca és a Diószegi út környékén közlekedők (legyenek azok autósok vagy buszon utazók) legfeljebb abból gondolhatták, hogy valami nincs rendben a volt baromfifeldolgozó területén, hogy a rendőrök mindkét oldalról lezárták a volt Barnevál melletti útszakaszt. Közben a belső udvarban félszáz tűzoltó már órák óta küzdött azért, hogy az egykori többszintes hűtőházban megfékezze a tomboló lángokat.

Kivette az erőt...

Mint az ázott verebek a villanydróton - úgy ültek a kormos arcú, kimerült tűzoltók sorban a kiégett épület hátsó peronján. Délután ötkor kapták a kiemelt riasztást és este kilenc előttre sikerült megfékezniük a lángokat. Hogy mit élhettek át abban a néhány órában, azt csak a parancsnokuk elmondásából tudjuk.

Az elöljáró arról beszélt, hogy a nyílászárók nélküli épületben a sötétség, a sűrű füst és a hatalmas hőterhelés nehezítette a munkát. A lánglovagok légzőpalackkal és -maszkban küzdöttek a tűzzel, éppen ezért gyakran kellett váltogatni az osztagokat. Közben (ahogy az katasztrófák helyszínén lenni szokott) mindenféle rémhírek kaptak szárnyra a környéken lakók körében. Elterjedt például, hogy több ezer csirke égett teteme maradt a hajdanvolt baromfifeldolgozó egykori hűtőházában, de ezt a tűzoltók cáfolták. Kiderült, hogy a 2001 óta használaton kívül lévő, üresen álló épületben bontási, átalakítási munkálatokat végeztek, amikor a szigetelőanyag meggyulladt, és a lángok pillanatok alatt elborították a többszintes épületet. Mire a tűzoltók több városból tíz kocsival a helyszínre értek, a bontást végző dolgozók épségben kimenekültek az épületből, így a szakemberek dolga már "csak" a kármentés maradt. Jó volt látni, hogy ezek a fiatal srácok milyen profin tették a dolgukat...

Pokoli torony, mi?

A kora esti órákban még nem lehetett tudni, hogy szükség lesz-e a közelben élők kitelepítésére, mindenki a mobil laboratórium adatait figyelte és értékelte. Este nyolc óra körül érkezett a megnyugtató hír, hogy sem a levegőben lévő fekete füst koncentrációja, sem pedig a széljárás nem indokolja a kitelepítést, arra azonban megkérték a lakókat, hogy az oltás idején tartsák zárva az ablakokat. Miután átszellőztették a kiégett épületet, az oltás vezetője néhány kollégája társaságában ismét palackot vett a hátára, maszkot az arcára, és újra elnyelte őket a hűtőház vak sötétje. A peronon maradt bajtársaiktól tudtuk meg, hogy az utólagos bejárás a protokoll része, hiszen meg kell győződni arról, hogy minden rendben van-e odabent.

Hogy nem egy szimpla tűzeset volt a csütörtöki, abból is kitalálhatták az újságírók, hogy a riasztást követően azonnal autóba ült és elindult Debrecenbe Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő. Mire megérkezett, a kollégái már arról tájékoztathatták, hogy a feladatot elvégezték. - Pokoli torony, mi?! - fordultam oda a mellettem éppen ásványvizet kortyolgató fiatal tűzoltóhoz, mire ő: Á! Ez ma már a harmadik bevetésünk, és ki tudja, mit hoz még a reggel...

Fotók: Matey István és Derencsényi István

 

Az oltáshoz kellett:

  • Tíz tűzoltóautó
  • Ötven tűzoltó
  • Légzőkészülék
  • Légzőálarcok
  • Fecskendők
  • Szellőztető berendezés
  • Mobil laboratórium
  • Mentőautó
  • Rendőrségi biztosítás
  •  

    Előzmények:

    Bérczi László dandártábornok megerősítette, hogy a megye több pontjáról 12 járművel mintegy félszáz kollégája 5 órás megfeszített munkával fékezte meg a lángokat. További információk a cikkben!

    Délután öt óra körül kilenc tűzoltóautó tartott szirénázva a Vágóhíd utca felé, ahol (mint a katasztrófavédelem ügyeletesétől megtudtuk) a volt Barnevál telephelyén keletkezett tűz. 

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában