Helyi közélet

2012.09.07. 13:14

Öldöklő aszatot irtottak Debrecenben

Debrecen - A védett növényeket is le lehet vágni, de nem mindegy melyik időszakban.

Debrecen - A védett növényeket is le lehet vágni, de nem mindegy melyik időszakban.Várhatóan enyhe büntetéssel, vagy csak figyelmeztetéssel megúszhatja figyelmetlenségét az a telek tulajdonos, aki nem tudván, hogy védett növény terem a gaz között, nem a megfelelő időben kaszáltatott.

Feljelentés

Néhány napja kaptuk az információt, hogy a Terepszemle Stúdió természetkárosítás miatt feljelentést tett a Zöldhatóságnál ismeretlen tettes ellen, mert a Balmazújvárosi út melletti egyik üzlet mögött lekaszálták a tövenként 10 ezer forint értékű védett, öldöklő aszatot. Akkor a postai úton elküldött feljelentés, még nem érkezett meg a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez, de Kelemen Béla igazgató jelezte, munkatársaik is meggyőződnek a bejelentésről. Mint azt Nyitrai Zoltán a természetvédelmi csoport vezetője pénteken elmondta, előző napon a tulajdonos képviselője, a Hortobágyi Nemzeti Park és a feljelentő jelenlétében elvégezték a helyszíni szemlét.

Virágzáskor nem

Az egykor Belegelő néven ismert terület löszös legelőjén a marhák a ma már védett öldöklő aszatot szúróssága miatt messze elkerülték. A megváltozott viszonyok között azonban a terület gazdája számára már csak gyomnövénynek számított, melyet 18 éve mindig lekaszáltak a többi növénnyel együtt. Így történt ez idén is augusztus első harmadában ám, amint azt a vizsgálat megállapította, a két éves növény magállománya addig még nem fejlődhetett ki. Ugyanis a kaszálást semmi nem tiltja csak tekintettel kell lenni a virágzási időszakra - mondta el a szakember. Az egyébként magot és virágot nem hozó első éves növényekből szerencsére sok megmaradt a kaszálás magassága miatt, a levágott két évesek viszont idén nem szaporíthatták az állományt. Tekintettel arra, hogy nem semmisítették meg a védett növényeket, és jóhiszeműen kaszáltatták le a gyommal együtt, valószínűleg nem kell a tulajdonosnak komoly büntetésre számítania.

Egyeztetve a hivatallal

A belterületen található ismert védett növényállomány máshol is veszélybe kerülhet hasonló ok miatt a városban, ezért - mint megtudtuk - a felügyelőség kezdeményezni fogja a polgármesteri hivatal felé a gyommentesítés és a védett növények megőrzésének összehangolását a jövőben.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában