Helyi közélet

2012.09.22. 15:23

A sokoldalú paradicsom

Debrecen - A paradicsom az egyik leggazdagabb zöldésg vitaminokban és ásványi anyagokban, s minden olyan gasztronómiai remeket is készíthetünk belőle, amelyeket gyümölcsökből szoktak.

Debrecen - A paradicsom az egyik leggazdagabb zöldésg vitaminokban és ásványi anyagokban, s minden olyan gasztronómiai remeket is készíthetünk belőle, amelyeket gyümölcsökből szoktak.

Számtalan fajtája létezik, az egészen apróktól a hatalmas példányokig. Természetesen ezt is a jó öreg felfedezőknek köszönhetjük, ők hozták magukkal Amerikából. Őshazájában, Peruban ma is szinte gyomnövény.

A húsos, lédús bogyók cukortartalmának is jórésze szőlő-, illetve gyümölcscukor. Ezenkívül nagyon sok karotint, C, B1, B2, E vitamint, és káliumot tartalmaz. Az ízét pedig az almasav, citromsav, borostyánkősav tartalmának köszönhetjük. Zölden, éretlenül tartalmaz egy szolanin nevű, mérgező vegyületet, ami viszont érés közben eltűnik.

Pattanások ellen is

A paradicsom csökkenti a reumás fájdalmakat, a gyulladást, csökkenti a gyomorsav túltengést és emésztésjavító. Mivel nagyon magas a víztartalma, vérhígító hatású és remek szomjoltó. Akár ha megesszük, vagy arcpakolásra használjuk, beállítja bőrünk PH értékét. Kimondottan jó zsíros, pattanásos bőrre.

Az egyik legfontosabb azonban a likopin tartalma, amelynek szép piros színét is köszönheti.

"Paradicsomi" ízek

A likopin egy karotinszármazék, aminek különlegessége, hogy hő hatására nem bomlik le, így sütés-főzés után is élvezhetjük jótékony hatásait. A szervezetünkben lejátszódó oxidációs folyamatok kapcsolatba hozhatók az érelmeszesedéssel és a daganatos betegségekkel. Mivel a likopin antioxidáns hatású, ezeket a folyamatokat lassítja, vagy megelőzheti. Ami érdekes, a likopin nehezebben szívódik fel, ha nyers paradicsomot fogyasztunk, mint ha paradicsompürét, ivólevet, vagy akár ketchupot.

Azonban mi magunk is készíthetünk akár egy lecsót, levest, vagy egyszerű ivólevet, amit behűtve, borssal, sóval, bazsalikommal vagy rozmaringgal ízesítve, finom és egészséges, „paradicsomi” ízt kóstolhatunk. HBN-MP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában