Helyi közélet

2012.08.13. 10:29

Póráz, szájkosár nélkül a Tócóskertben

Debrecen - A szájkosár és póráz nélküli ebek miatt nem lehet zavartalanul sétálni a kisgyermekes családoknak a Tócóskertben – hívta fel szerkesztőségünk figyelmét egyik olvasónk.

Debrecen - A szájkosár és póráz nélküli ebek miatt nem lehet zavartalanul sétálni a kisgyermekes családoknak a Tócóskertben – hívta fel szerkesztőségünk figyelmét egyik olvasónk.

– Előfordult, hogy a két gyermekem csak közvetlen mellettem tudtak jönni, mert legalább 5 kutya szaladgált körülöttünk póráz és szájkosár nélkül, ugyanis néhány gazda rendszeres találkozik egymással, és amíg a kutyáik játszanak, ők egymással beszélgetnek, az állatokra pedig alig figyelnek. Néhány napja egy nápolyi masztif mellett kellett óvatosan elsétálnunk, nehogy a kutya megkapja a kicsiket, akár csak játékból is. A helyzet azért is volt aggasztó, mert a kutyát egy körülbelül 10 éves kislány sétáltatta – panaszolta olvasónk. A problémával megkerestük a Debreceni Közterület Felügyelet munkatársait, s arról érdeklődtünk, hogy mekkora pénzbírsággal sújthatók azok az állattartók, akik póráz és szájkosár nélkül sétáltatják a kutyákat. Tőzsér Gyula hatósági osztályvezető elmondta: a közterület-felügyelők járatterv szerint rendszeresen ellenőrzik a Tócóskert területét.

70 ezer is lehet

A törvény szerint, az a személy, aki a tulajdonát képező kutyát felügyelet nélkül bocsátja közterületre, kóborolni hagyja, illetve a játszótér területére beengedi, vagy beviszi, ezen kívül a kutyaürüléket nem távolítja el, szabálysértést követ el. – A szabálysértés elkövetését elismerő személlyel szemben a közterület-felügyelő 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, hat hónapon belül ismételt elkövetés esetén az összege 70 ezer forintig terjedhet. Amennyiben a szabálysértést elkövető a helyszíni bírságot nem fogadja el, vagy a helyszíni bírságolás feltételei nem állnak fenn, akkor a közterület-felügyelő szabálysértési feljelentést tesz a személlyel szemben – tájékoztatta a Naplót Tőzsér Gyula.

A közterület-felügyelők idén január 1. és augusztus 8. között az állattartás szabályainak megszegőivel szemben 29 estben intézkedtek a Tócóskertben.

HBN

 


A tócóskertben lakom, egy 2 és egy 4 éves kislányom van, akikkel naponta 1-2 alkalommal megyünk a környéken sétálni, biciklizni, de ez sajnos nem zavartalan. Rendszeresen találkozunk kutyasétáltatókkal, akik a szájkosarat csak hírből ismerik. 

 

Az ebek kötelező megjelölése és zsebbevágó bírság az új állavédelmi törvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában