Helyi közélet

2012.08.01. 12:06

Önerőből nem tudják kigazdálkodni

Debrecen - Az egyházi intézményektől utólag kér vissza pénzt a minisztérium.

Debrecen - Az egyházi intézményektől utólag kér vissza pénzt a minisztérium.Nyolcvan millió forintot kell visszafizetnie a Debreceni Református Hittudományi Egyetemnek (DRHE), mivel a kormány módosította a felsőoktatási normatíva összegét – utólag, a már lezárt 2011-es gazdálkodású évre.

Az egyházi felsőoktatási intézmények május közepén kapták meg Hoffman Rózsa oktatási államtitkárt levelét arról, hogy a módosítás miatt különböző mértékű visszafizetési kötelezettségük keletkezett. Ez a kötelezettség a budapesti székhelyű Károli Gáspár Református Egyetem esetében 141 millió, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem esetében 80 millió, a Pápai Református Teológiai és Sárospataki Református Teológiai Akadémia esetén pedig intézményenként 8-9 millió forintot jelent – tájékoztat a magyarországi református egyház honlapja.

(Az állami intézményeknél 2011-ben már megtörtént az elvonás maradványképzés, zárolás, stb. formájában.)

Részletekben

– Május közepén kaptuk meg az államtitkár asszony levelét, hogy a minisztérium él azzal a jogával, hogy visszamenőlegesen elvonást kezdeményezhet az állami támogatás maximum 15 százalékos mértékéig. Mi azt a határozatot kaptuk, hogy a lezárt 2011. évi képzési és fenntartási normatíva 12,7 százalékát kell visszafizetnünk, ami a DRHE esetében közel 80 millió forint – mondta el dr. Fekete Károly rektor hangsúlyozva, hogy önhibájukon kívül keletkezett ez a kötelezettségük. – A visszafizetésre az első határidő július 15. lett volna. Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől 12 havi részletfizetési lehetőséget kértünk, amit július 15-ig kellett megkérvényeznünk. Erre a levélre még természetesen nem kaptunk választ.

Arra a kérdésre, hogyan próbálják meg kigazdálkodni ezt a 80 millió forintot, a rektor azt válaszolta: önerőből a teljes összeget lehetetlenség lesz előteremteniük.

– A mi adottságainkhoz képest ez aránytalanul nagy összeg. Ahol csak tudunk, ott igyekszünk korlátozni és racionalizálni a kiadásainkat. A levél kézhezvétele után elkezdtük összeállítani azt az intézkedési tervet, amely máris 30 ponthoz közeledik. Mindent megteszünk azért, hogy ne kelljen főállású munkatársakat elküldeni – tudatta dr. Fekete Károly.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában