Helyi közélet

2012.08.24. 07:44

Nézőpont: Tudom, ez a pénz is célba ér

<em>Tudom, jó helyre kerül a tanyák fejlesztésére szánt idei másfél, illetve a jövő évi kétmilliárd forint. Végre felfigyelt egy kormányzat a településektől távol élők életszínvonalának fejlesztésére, infrastrukturális körülményeik javítására. Mindarra, ami ezeket a célokat szolgálja, lehet pályázni pénzt – energiaellátásra, útépítésre, ivóvíznyerésre, gazdálkodásra, épületkarbantartásra, és hogy még mi mindenre, azt a pályázat kiírói tudják csak.</em>&nbsp;<a href="mailto:[email protected]" target="_blank">Kovács Zsolt jegyzete.</a>

Tudom, jó helyre kerül a tanyák fejlesztésére szánt idei másfél, illetve a jövő évi kétmilliárd forint. Végre felfigyelt egy kormányzat a településektől távol élők életszínvonalának fejlesztésére, infrastrukturális körülményeik javítására. Mindarra, ami ezeket a célokat szolgálja, lehet pályázni pénzt – energiaellátásra, útépítésre, ivóvíznyerésre, gazdálkodásra, épületkarbantartásra, és hogy még mi mindenre, azt a pályázat kiírói tudják csak. Kovács Zsolt jegyzete.

Elkel a pénz a tanyákon. Legalábbis régi, nagyon régi emlékeimet idézve, bármelyiken jártam is, mindig a fehérre meszelt, alacsony vályogházak, az ásott kút, az omladozó istállóépületek, a bűzlő és embermagasságú gazzal benőtt környékű trágyadombok, legyek és szúnyogok sokasága jön fel bennem. No meg az, hogy amíg eljutottunk odáig, elfáradtam. Pedig biciklivel mentünk. Na, ezek a tanyák voltak azok, amelyek még a régmúltból itt maradtak. Amikor azért, hogy a földhöz, legelőhöz időt és energiát pazarlóan ne menjen ki naponta az ott dolgozó, kiköltözött, kiköltöztek. Aztán nem egyszer kint is maradtak egész évre.

Néhány évtizeddel később – immár újságírói munkámból adódóan – is jártam tanyákon. A korábbi tanyaképemhez képest csupán annyi a változás, hogy kevesebb állatot tartottak, vagy ezzel egyáltalán nem is foglalkoztak. Annál többet panaszkodtak viszont, hogy miért kerültek ide, milyen messze van az iskola, az orvos, a bolt, no meg félnek, hogy az arra kóválygó elemel ezt-azt, mert a közbiztonság olyan amilyen.

Nemrégiben két tanyán is voltam. Főleg az első volt különleges élmény. A makadámút végén távirányítóval nyitható kapu állta utunkat, a kerítés maga az erődítmény. Azon belül park, tóval, borókással, padokkal, az egyik sarokban a hosszú nyelvüket lógató „vadállatok” az éjszakai őrzés miatt. És a ház! Nem is ház, hanem palota. Benn kandalló, bőrgarnitúra, modern konyha, testet-lelket megújító oázis. A tulajdonos kint sem lakik, csak néha, jeles és ünnepi alkalmakkor megy ki, mert – mint mondja – megfelelő hely a megfelelő alkalomra. Hozzáfűzi még, hogy manapság bizonyos körökben divat tanyát venni, azt felújítani.

Milliárdok vannak tehát a tanyafejlesztésre, és tudom, a pályázat elbírálói jóvoltából olyan helyekre kerül a pénz, ahol arra igazán szükség van. És azt is tudom, megvan a megfelelő ember, aki az erdők mélyéről, mezők laposaiból csak nagy ritkán kimozdulni tudó és kényszerülő emberekhez is elviszik a pályázati lehetőség hírét. Sőt! Segítenek a pályázat megírásában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában