Helyi közélet

2012.08.26. 11:54

Nemi szerepek a munkahelyen

Debrecen - Egyedül a szülésznő pozícióra mondták azt, hogy erre a nők alkalmasabbak.

Debrecen - Egyedül a szülésznő pozícióra mondták azt, hogy erre a nők alkalmasabbak.Történelmi pillanat, hogy az újkori olimpiák történetében az Egyesült Államok több női olimpikont delegált a londoni játékokra, mint férfit. Ezen nők és férfiak sportolói teljesítményét senki nem vitatja, azt viszont igen, hogy a munkaerőpiacon melyik álláshelyen melyik nem állná meg a helyét.

Sokat változott

Az 1950-es évek óta sokat változott az Egyesült Államok munkaerőpiaca: a férfiak uralta irodák helyét mára a szélesebb egyenlőség vette át, és a munkaerő 47 százalékát a nők alkotják. Az olyan asszonyok, mint Hillary Clinton vagy a Yahoo vezetője, Marissa Mayer minden nap példát mutatnak arról, hogy a nők a legmagasabb beosztásokban is megállják a helyüket. Ám a YouGov felmérése arra is rámutat, számos foglalkozást illetően még ma is élnek a nemi sztereotípiák arról, hogy mely munkákat melyik nem képviselői látják el jobban. A felmérés során a válaszadók 42 százaléka vélte úgy, a nők és a férfiak bármely munka ellátására egyformán alkalmasak. A kutatás során vizsgált állások közül egyedül a szülésznő pozíciója volt az, aminek esetében ennél nagyobb, 44 százalékos arányban mondták a megkérdezettek, hogy a nők alkalmasabbak erre a feladatra. A férfiak esetében a tűzoltó (37%), a futballedző (33%) és a katonatiszt (25%) az, amit a legnagyobb arányban férfi szakmának tartanak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában