Helyi közélet

2012.08.02. 15:58

Nagyerdei Stadion - A környezettől lesz egyedi

Stadion - Villámlátogatásra érkezett a cívisvárosba Tero Auvinen, a Európai Labdarúgó-szövetség felügyelője.

Stadion - Villámlátogatásra érkezett a cívisvárosba Tero Auvinen, a Európai Labdarúgó-szövetség felügyelője.

Javában zajlik a nemrégiben kiemelt állami beruházásnak minősített stadion-rekonstrukció, a munkálatokért felelős cég, a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós (NSR) Kft. pénteken délelőtt adja be engedélyezésre a már elkészült terveket.

A projekt nagyságából adódóan rengeteg egyeztetésen vannak már túl az illetékesek, több szervezet, így az UEFA véleményét, tanácsát, előírásait is figyelembe kell venniük a fejlesztés során. A munkálatok ellenőrzése végett érkezett Debrecenbe az európai labdarúgás adminisztratív és ellenőrző testületének felügyelője, a finn Tero Auvinen, aki megosztotta észrevételeit a Hajdú-bihari Naplóval is.

 

Mit szól az épülő stadionhoz?

Tero Auvinen: Délelőtt voltunk kint a stadionnál, le vagyok nyűgözve a miliőtől, nem jellemző, hogy ilyen szép környezet vegyen körül egy effajta létesítményt. Illetve Pallagra is ellátogattunk, az épülő akadémia helyszínére, ami szintén elnyerte a tetszésemet. Tárgyaltunk többek között a dizájnról, a kapacitásról, az infrastruktúráról, az irodákról és a VIP-szektorról, valamint azt is átbeszéltük, hogy a tűzoltóság és a rendőrség milyen utasításokat, tanácsokat adott még a beruházással kapcsolatban. A látottak és a tervek alapján biztos vagyok benne, a megálmodott stadion megfelel majd az UEFA négyes szintű kategóriájának, illetőleg az UEFA és a FIFA elvárásainak is.

Hány hasonló projektben vett már részt?

Tero Auvinen: Csak 2010-ben hét kisebb-nagyobb stadion-projektben voltam benne. Mindegy, hogy öt- vagy hatvanezer férőhelyes stadion épül, hiszen az eljárások mindnél azonosak, van egy kézikönyv, amely útmutatást ad a tervezéskor. Pozitív dolognak tartom, hogy a debreceni beruházó csoport több sportlétesítményt is meglátogatott, így tisztában voltak vele, mire kell odafigyelni. Persze ettől függetlenül becsúszhatnak apróbb hibák, ezért is szoktuk azt javasolni, hogy az átadás, illetve az első mérkőzés után egy úgynevezett tesztidőszakban érdemes megnézni, mi az, amit javítani kell.

 

 

Voltak-e, avagy vannak-e különleges kérései az UEFA-nak a stadionnal kapcsolatban?

Tero Auvinen: Még konzultálok az UEFA stadionokkal foglalkozó részlegével, készül majd egy végső jelentés, amelyben összegezzük az észrevételeinket. Az egyik fő probléma, hogy az UEFA-stadionokban nem megengedett olyan rész építése, ahol állva szurkolhatnak a drukkerek, ezzel szemben a helyi rajongók ragaszkodnának ehhez. Többek között azon dolgozunk, hogy valahogy megoldjuk ezt a problémát.

 

Mennyire gördülékeny a munka a tervezői csoport, illetve az UEFA illetékesei között?

Tero Auvinen: Jól tudunk együttműködni, semmilyen problémát nem tudok említeni, mind egy „családba”, a futball családjába tartozunk, és ami a legfontosabb, hogy mindannyian egy dolgot tartunk szem előtt, ez pedig a labdarúgás, a játék. És persze az is nagyon fontos, hogy a szurkolók jól érezzék magukat, mindenhonnan jól lássanak, ez már teljesen más, mint húsz évvel ezelőtt, napjainkban többet kell nyújtani, kicsit olyan ez az egész, mint a színház.

 

 

Valóban egyedülálló stadion épül Debrecenben, vagy esetleg látott már hasonlót Európában?

Tero Auvinen: Van, amiben hasonlóságot mutat más európai stadionokkal, mind a dizájnt, mind pedig a külső konstrukciót illetően, persze ettől függetlenül egyedi megoldások is vannak, például a tervezett teflontető érdekes lesz. A környezet szempontjából viszont teljesen egyedi, nincs még egy ezen a kontinensen, ami ilyen szép erdőben kapna helyet.

 

Sok új stadionnál problémát jelent a kihasználhatóság. Ezzel kapcsolatban az UEFA tud szolgálni valamilyen tanáccsal, instrukcióval?

Tero Auvinen: Rendkívül elégedett vagyok az eddigi munkával, nem tudok újat mondani, amennyire látom, mindenre gondoltak az illetékesek. Igen multifunkciósra tervezik ezt a létesítményt, ami jó, hiszen manapság erre van igény.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában