Helyi közélet

2012.08.14. 13:55

Nádudvaron az egyházit várják

Nádudvar - Egyházi intézmény beindításában bíznak a szülők, akik megelégelték az iskolai rendbontásokat, az önkormányzat azonban nem adja bérbe a kért épületeket.

Nádudvar - Egyházi intézmény beindításában bíznak a szülők, akik megelégelték az iskolai rendbontásokat, az önkormányzat azonban nem adja bérbe a kért épületeket.

Több száz szülő demonstrált múlt héten Nádudvaron a református egyházi oktatás beindításáért. A településen egyetlen alapfokú oktatási intézmény működik, a Kövy Sándor Általános Iskola, ahol a szülők szerint áldatlan állapotok uralkodnak.

Átmennének

– Lopásokról, a gyerekek közti erőszakos cselekményekről is hallottam a szülőktől, elsősorban azonban az szerintük a probléma, hogy a normális oktatás alapvető feltételei hiányoznak: a nyugodt körülmények, a fegyelem – mondta el érdeklődésünkre Kovács Zsolt önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP). – A szülők abban bíznak, hogy egy egyházi iskolában rendezettebb körülmények között jobb oktatást és nevelést kaphatnak gyermekeik.

A képviselő úgy tudja, sokan szándéknyilatkozatot is aláírtak gyerekük egyházi intézménybe íratásáról; a mostani, összesen mintegy 1300-1400 iskolás és óvodás harmadára vonatkozóan.

Két éve felvetődött, hogy a református egyház iskolát indítana, ehhez három épületet bérelne az önkormányzattól; a képviselő testület azonban leszavazta a tervet, ahogyan tette a minapi, augusztus 13-ai rendkívüli ülésen is.

– Még soha nem hallottam valós, kizáró indokot, miért ne lehetne Nádudvaron egyházi oktatás. Most éppen azt mondták akik ellene voksoltak, hogy azért, mert az egyház által bérelni szándékozott ingatlanok kellenek a tanításhoz a Kövy Sándor iskolának. Persze, hiszen nincs másik iskola, ahova a gyerekek beiratkozhatnának, de ha ezekben az épületekben egyházi tanítás folyna, ennyivel kevesebb gyerek járna az állami intézménybe – jegyezte meg Kovács Zsolt, aki a 9 fős testületből harmadmagával szavazott a szülők szándéka mellett.

Rendet tennének

A nádudvari általános iskolában nem rosszabb a helyzet, mint az ország akármelyik másik iskolájában – szögezte le elöljáróban Beke Imre polgármester. Nem tud az intézményben történt kirívó rendbontásokról, a szülői panaszok kapcsán azonban ígértet tett a fegyelmi problémák megoldására: a törvényi változás után már nem kötelesek a túlkoros gyerekek iskolába járni, illetve szeptembertől iskolai felügyelők vigyáznak a rendre – mondta.

– 2010 tavaszán a református egyház megkeresett minket egy esetleges iskolaindítás miatt, s akkor szeptemberben elfogadtunk egy elvi támogatást azzal a megkötéssel, hogy a konkrét elképzeléseik benyújtása után folytatjuk az egyeztetést. Ilyet azonban nem kaptunk, de mivel bizonyos feladatok elvégzését előírta a határozatunk, 2010 novemberében, már az új képviselő testülettel megsemmisítettük azt – idézte fel a polgármester, megjegyezve, hogy az egyház részéről további közvetlen, hivatalos megkeresés nem történt, feladat-ellátási megállapodást nem kezdeményeztek, a további lépések egy ügyvédi irodán keresztül bonyolódtak.

– Két ingatlant szerettek volna bérbe venni és az emeletes épületünk legjobban felszerelt, legmodernebb szintjét, tehát az állami iskolában maradóknak kevésbé színvonalas elhelyezés jutott volna. További probléma, hogy utóbbi épületben megosztva működne a kétféle fenntartású intézmény, márpedig ez, az országos tapasztalatok szerint nagyon sok konfliktus forrása. Ha pedig odaadjuk az emeletes épület egészét, a nem egyházi iskolásoknak nem maradt volna elég hely – hangsúlyozta Beke Imre. – Mivel elutasítottuk a bérbeadást, azzal az indokkal, hogy épületeinkre szükség van, így telket vásároltak, az építkezést azonban tudtommal meg sem kezdték, illetve a szakhatóság az engedélyek kiadásához 2012. augusztus 8-án komoly hiánypótlást kért. Sajnos, az új egyházi iskola kapcsán mindenféle ígéretek hangzottak el, és úgy tűnik, végül a szülők a kárvallottak.

Időn túl

A polgármester megjegyezte: ahhoz, hogy szeptembertől megkezdje működését az új egyházi iskola, a fenntartónak május 31-ig jeleznie kellett volna szándékát. Egyébként, tette hozzá Beke Imre, ha az egyház gondoskodik a feltételekről, személy szerint nem ellenezné az új oktatási intézmény beindítását.

Szerettük volna megtudni a Tiszántúli Református Egyházkerület álláspontját is az ügyben, a nyilatkozattételtől azonban elzárkóztak.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában