Helyi közélet

2012.08.02. 09:57

Jegyzet: Oda a vigyázott kenyérár?

<em>Nemhogy lehet, hogy drágulni fog, hanem egyenesen robbanni fog a kenyér ára az ősszel – szerintem. Még akkor is, ha a kenyér, a legfontosabbnak mondott alapvető élelmiszerünk mindig is vigyázott árú terméke volt az élelmiszeriparnak.</em> <strong>Kovács Zsolt jegyzete.

Nemhogy lehet, hogy drágulni fog, hanem egyenesen robbanni fog a kenyér ára az ősszel – szerintem. Még akkor is, ha a kenyér, a legfontosabbnak mondott alapvető élelmiszerünk mindig is vigyázott árú terméke volt az élelmiszeriparnak. Kovács Zsolt jegyzete.

3,60, 5,80…. tovább már nem tudom folytatni a sort, mert az akkori kor viszonylagos árstabilitása után onnantól sokszor változott a kenyér kilogrammonkénti ára. Most úgy tudom, kétszáz egynéhány forintért már lehet kapni. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy úgy ennyi most a kenyér ára, hogy a pékségeknek alig-alig van haszna, hiszen nálunk a kenyér ára érzelmi és valljuk be, politikai kérdés is.

Most azonban az van, amire még a molnár- és a pékemberek sem nagyon emlékeznek: Aratás előtt olcsóbb, jóval olcsóbb volt a liszt ára, mint a betakarítás után. És szeptembertől további liszt ár emelkedés várható; akkor 100 forint körül lesz egy kiló. Ehhez most tényleg több tényezőnek kellett együttállnia. Kevés jó minőségű búza termett, no meg az energia és az üzemanyag árak. Igen, azok is szokatlanul magasak. Eredőjükként ősz közepére mennyivel is emelkedik a kenyér ára? Egy százalék? Öt százalék? Tíz százalék? Netán többel? Teljesen mindegy! A lényeg, hogy többe kerül, mint tagnap és tegnapelőtt. És a pékek mit szólnak mindehhez? Nekik persze talpon kellene maradniuk továbbra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában