Helyi közélet

2012.08.22. 09:12

Jegyzet: Együnk vagy tankoljunk?

Lehetnek, akik szerint túl direkt, sőt olyanok is, akik számára egyenesen értelmezhetetlen a címbeli kérdésfelvetés, pedig a világméretekben kibontakozni látszó "tengeri-csata" tétje pontosan ez.&nbsp;<a href="mailto:[email protected]" target="_blank">Petneházi Attila jegyzete.</a>

Lehetnek, akik szerint túl direkt, sőt olyanok is, akik számára egyenesen értelmezhetetlen a címbeli kérdésfelvetés, pedig a világméretekben kibontakozni látszó "tengeri-csata" tétje pontosan ez. Petneházi Attila jegyzete.

Ha igaz az a képlet, hogy egy sportkocsi bioetanollal való megtankolása egy városlakó táplálkozásának egyévi kalóriamennyiségével egyenlő, akkor bizony nagyon úgy fest, hogy az Obama-adminisztráció által váltig erőltetett etanolpolitikája könnyen világméretű élelmiszerválságot robbanthat ki.

A parasztnak lassan tőzsdetanfolyamot kell végezni ahhoz, hogy átlássa e globalizált világ sajátos összefüggéseit. Megtudhatja például, hogy a kukoricája 60 ezer forintos árát leginkább azoknak az amerikai és kanadai nyugdíj- és pénzpiaci alapoknak köszönheti, amelyek a gyémánt- és az olajpapírjaikat eladva az élelmiszerbe, mint stratégiai cikkbe fektetnek be vagyonokat. Ez persze még nem okozna számára álmatlan éjszakákat, csakhogy nincs az a jószág, amelyiknek a bőrébe a 60 ezer forintos abrakot megérné "becsomagolni". Magyarországon a bioetanol-program már azelőtt megbukott, hogy lendületet kaphatott volna. Ettől tehát az állattenyésztésünk akár működhetne is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában