Helyi közélet

2012.08.02. 16:09

Gyalogosan Szent László sírjához

Nyíracsád - 120 kilométert gyalogolnak a zarándokok Máriapócstól Nagyváradig

Nyíracsád - 120 kilométert gyalogolnak a zarándokok Máriapócstól Nagyváradig

Augusztus 30-án a késő délutáni órákban 15 római katolikus fiatalból álló gyalogos zarándokcsapat érkezett Nyíracsádra. Vasárnap, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye búcsúját követően indultak Máriapócsról, s a tervek szerint augusztus 3-ra érnek Nagyváradra, Szent László sírhelyének városába.

A Tóth László atya vezette lelkes kis csoport 120 kilométer megtételére vállalkozott ezzel. Második túranapjukon hol a szemerkélő eső, hol a tűző nap, a kemény aszfalt vagy az ismeretlen ösvény tette őket próbára, pedig többen közülük nem először vállalkoznak hasonló próbatételre. Nagy Orsolya például már a tizedik gyalogos zarándokútja kilométereit rója.

Közösen imádkoztak

A nyírségi település római katolikus templomát megtöltötték a hívek, akik jelenlétükkel és közös imájukkal tisztelték meg a zarándokokat, s hallgatták közösen Bosák Nándor püspök atya szavait. A vendégeket Tapasztó János kanonok atya köszöntötte, majd dr. Nagy János polgármestere a zarándoklat közösségformáló erejéről beszélt. – Nagyon fontos, hogy olyan közösségek jöjjenek létre szerte az országban, ahol a szeretet uralkodik – fogalmazott a polgármester. Ezt követően Bosák Nándor Aranyszavú Szent Péterre emlékezve az emberi szó hatalmáról és erejéről osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

A kimondott szó ereje

– A beszéd képességével csaknem minden ember rendelkezik. A szavak használata ugyanakkor nagyon nagy felelősség is. A szó teremtő erővel rendelkezik, de ártani is tud. Kérjük a szentlélek segítségét, hogy a mi szavaink igazak legyenek, sugározzanak mindig szeretetet, és fejezzenek ki gyógyító akaratot a másik ember iránt – hangzottak Bosák Nándor szavai.

A püspöki misét követően a zarándokokat egy hintó és három lovas szekér vitte ki Buzitára, a Kék-Túra vendégházba, ahol Hutóczki Péter Fülöp község polgármestere a fülöpi római katolikus hívek nevében vendégelte meg a zarándokokat, akiken eddigre már nyoma sem volt fáradtságnak. A maroknyi kis csapat kedden reggel folytatta útját Nagyvárad felé.

HBN-KZE | Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában