Helyi közélet

2012.08.14. 14:18

Felmentik a megyei főkapitányt?

Debrecen – A főkapitány tekintélyét kikezdhették azok a híradások, amelyek kétes intézkedésekről, rendőrségen belüli konfliktusokról számoltak be.

Debrecen – A főkapitány tekintélyét kikezdhették azok a híradások, amelyek kétes intézkedésekről, rendőrségen belüli konfliktusokról számoltak be.Sutka Sándor és Halmosi Zsolt komoly rangra emelte a megyei főkapitány tisztségét, szervesen jelen voltak mind Debrecen, mind a megye közéletében, a legkülönbözőbb társadalmi eseményeket beleértve. Jó értelemben véve közvetlen kapcsolatot alakítottak ki a fontosabb helyi szereplőkkel, sokan fordultak hozzájuk sokféle ügyben, tisztelt, kedvelt szereplőkké váltak, amiből elsősorban a rendőrség profitált. Fekete Csaba ezen a téren jóval gyöngébb volt az elődeinél, ami a testületnek azért hátrányos, mert a rendőrség arca mégis csak a főkapitány maga – reagált Fekete Csaba vezetői tisztségének visszavonására egy korábbi magas beosztású, ma már nyugalmazott rendőr.

Egy másik rendőr, aki ma már nincs a testületnél, de ex-kollégái révén jól értesült, hasonló okot lát a dandártábornok leváltása mögött. De hozzáteszi: maga az állomány sem néz fel úgy Fekete Csabára, mint a másik két említett vezetőre. – Nem szakmai okból érzik kevésnek, sőt, intelligens, precíz, jól szervező embernek tartják, akire amúgy szükség van a rendőrségen. A habitusa az, amivel nehéz lehet a számára vezetői terheket cipelni, hiszen egy halkszavú, befelé forduló, erősen visszafogott, nagy közönség előtt idegenül mozgó emberről beszélünk – osztotta meg velünk a véleményét. Emlékeztetett arra, hogy Fekete Csaba főkapitányi kinevezése már 2007 őszén is meglepetésként ért mindenkit, hiszen a 44 éves rendőr korábban nem irányított húsz fősnél nagyobb egységeket (ennél egy kapitányságon is jóval többen dolgoznak, nemhogy egy főkapitányságon).

Ártott a helyi rendőrség, s így a főkapitány megítélésének, hogy az elmúlt hónapokban két olyan intézkedésről számolt be a sajtó, melyek során erősen kérdőjeles körülmények között bilincseltek meg, illetve állítottak elő egy-egy embert. S részletesen beszámoltunk arról is, hogy a vámospércsi rendőrőrs beosztottjai közül többeket ért súlyos sérelem a szervezeten belül amiatt, mert tavaly nyáron feljelentették a vezetőjüket, aki ellen jelenleg is vádeljárás zajlik hivatali bűncselekményekért. Ez utóbbi ügy a Pest megyéből idekerülő Fekete Csaba személyes vezetői felelősségét is felvetette, s nyilvánvalóan kikezdhette a tekintélyét.

Bajáról indulva

A dandártábornok utódja az a Gyurosovics József lesz, aki több mint hét éve a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. Az 51 éves dandártábornok bajai, egyebek mellett hét éven át a Baja Városi Rendőrkapitányságot is irányította. Azt a szervezetet, ahol 1982-ben mint vizsgáló kezdett dolgozni.

RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában