Helyi közélet

2012.08.06. 18:00

A közmunka és a hőség Debrecenben

Debrecen - A Dehusz Kft.-nél a közmunkások az egészségi állapotára is figyelnek.

Debrecen - A Dehusz Kft.-nél a közmunkások az egészségi állapotára is figyelnek.

A hőségriadó idején az egyébként is reggel 6 órakor kezdők - például kaszások, gallyazók - mellett az amúgy a munkát két órával később felvevő hulladékgyűjtő közmunkások is megkezdik tevékenységüket - tudtuk meg Pethe Tamástól, a Dehusz Kft. ügyvezetőjétől. Ez csak az egyik olyan intézkedésük, amellyel a közmunkások egészségét védik a kánikulai hőségben. Hozzátette, a munkavezetőktől kérik, hogy legyenek figyelemmel a csoportjukban dolgozók életkorára, egészségi állapotára, és akár több pihenőt is beiktatva végezzék a napi feladatokat. Emellett valamennyi járművünkben 25 literes kannákban ivóvizet visznek a munkaterületekre, ahol a dolgozók a maguknál tartott palackjaikat feltölthetik.

Érdekességként említette az ügyvezető, hogy az augusztus elsején belépő száz dolgozónak tartott eligazításon még árnyékban is ketten lettek rosszul, ami miatt mentőt kellett hívniuk. Kiderült, ennek nem elsősorban a hőség volt az oka, hanem az elégtelen étkezés, ugyanis nem reggeliztek, valószínűleg pénzük sem volt rá. Ebből is látszik, hogy nem pusztán a munkavédelmi előírásokra, hanem egyéb tényezőkre is oda kell figyelni a közmunkások esetében.

Nem csak a hőség teszi őket próbára

A műanyag mellényes közmunkásokat mástól is védeni kell(ene).

Nem először foglalkozunk a dolgozók munkakörülményeivel a már-már szinte elviselhetetlen szaharai hőség okán. Korábban megírtuk, hogy a Dehusz Kft.-nél tisztában vannak a munkavédelmi előírásokkal, hogy a különböző extrémnek mondható hőmérsékleteken mennyit tölthetnek az árnyékben hűsölve a közmunkások. Ám, mint az a Pethe Tamás ügyvezetőnek elküldött kérdésekre kapott válaszokból kiderült, nem csak a megfelelő pihentetésükről, illetve folyadékkal való ellátásukról kell gondoskodniuk. 

Kullancsnak is kitéve

Külső szemlélőnek eszébe sem jut, hogy a közfoglalkoztatásban résztvevő fizikai munkát végző dolgozóknak, különösen az elektromos kaszásoknak, nem csak a meleggel és a szomjúsággal kell szembe nézniük. Ott van például a kullancsveszély. Erről Pethe Tamás szintén érdekes adalékkal szolgált: védőoltást nem tudnak biztosítani, a nagy létszám miatt, ráadásul a dolgozók foglalkoztatása rövid idejű ahhoz, hogy  a szükséges oltássorozattal védjék őket. Azt ugyanis legjobb a téli hónapokban elkezdeni, hogy a fertőzésveszélyes időszakra, már kialakuljon a védettség. Emellett a foglalkoztatottak bértömegének az igényelt 20 százaléka helyett jóval kevesebb összeget fordíthatnak ilyen jellegű költségekre. Így mindössze 6 rakodó kapott tífusz és tetanusz elleni oltást, ők naponta járnak a hulladékkezelő telepre.

Mindez 31 ezer forintba került, de el nem számolhatták közvetlen költségként. Védőoltás híján a Dehusz kullancs elleni sprayt vásárolt, és ampullás calciumot tart készleten a telephelyein, hogy szükség esetén azonnal ki tudják vinni a munkaterületre. Ám, ahol - például a Nagyerdőn - évről évre visszatérő probléma a méh illetve darázscsípés, a munkavezetőknél is van calcium ampulla.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában