Helyi közélet

2012.07.25. 08:40

Ütős ősbemutatók – ilyen még nem volt Debrecenben

Debrecen - Magyarországi ősbemutatókkal várták a közönséget az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiája koncertsorozatának ütősgáláján.

Debrecen - Magyarországi ősbemutatókkal várták a közönséget az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiája koncertsorozatának ütősgáláján.Lorenzo Ferrandiz Carrillo spanyol művész vezetésével 11 növendék mutatott be eddig még ismeretlen darabokat 20. századi angol és amerikai szerzőktől vasárnap.

Új színt hozott

Az ütős hangszerek szinte valamennyi típusa megszólalt John Beck: Overture for Percussion ensemble című alkotásában, ezzel a 11 ütős által megszólaltatott darabbal köszöntötték a közönséget a nyári akadémia hallgatói Lorenzo Ferrandiz Carillo vezényletével. A spanyol művész műsor-összeállítása új színt hozott Debrecen zenei életébe, hiszen az esten megszólaló hat alkotás közül négyet most játszottak először, de nemcsak a városban, hanem Magyarországon. Sőt Lou Harrison: The Drums of Orpheus című alkotása még a hazai ütősök számára is újdonság volt – olvashatjuk a Zeneművészeti Kar beszámolójában.

Mesterien szóltak

Szabó István, a kar tanszékvezetője szerint mesterien hangzott el a gála valamennyi darabja. Az előadók teljesítménye azért is kiemelkedő, mert a spanyol karmesternek és a fiatal ütősöknek csupán négy napjuk volt a felkészülésre. Ráadásul a 16 és 26 év közötti hallgatók technikai és zenei felkészültsége is különböző volt, amire külön oda kellett figyelni a közös munka során. A napi 10 óra csoportos és több óra egyéni gyakorlás azonban meghozta az eredményét, így pontos, kiemelkedő teljesítményekkel színesített előadást hallhatott a közönség.

A magyarországi ősbemutatókkal tűzdelt koncert sikert hozott, különösen Tom Gauger: Portico című darabja, amelynek előadása egy szimfonikus zenekar hangzását idézte.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában