Helyi közélet

2012.07.05. 11:29

Sárospatakról rajtol az ingyenes Tiszavölgy Kalandtúra 2. hétvégéje

Varázslatos tájon kalandtúrázni teljes ellátással és szállással teljesen ingyen is lehetséges? Igen, idén nyáron ez is valóra válhat, köszönhetően az Új Széchenyi tervnek és az Európai Uniós támogatásának.

Varázslatos tájon kalandtúrázni teljes ellátással és szállással teljesen ingyen is lehetséges? Igen, idén nyáron ez is valóra válhat, köszönhetően az Új Széchenyi tervnek és az Európai Uniós támogatásának. A Tiszavölgy Kalandtúra résztvevői júniusban már bebarangolták a Tiszabecs és Záhony közötti területet, a második hétvége július 6-án rajtol Sárospatakról, melyre még korlátozott számban várják a csapatok jelentkezését.

 

Összesen 1750 kalandtúrázó ismerheti meg öt hétvége alatt a Tisza völgyét

A Tisza nagykövetét sokan ismerik, ismerhetik: Hídvégi-Üstös Pál most olyan programot szervezett, melyre még nem volt példa Magyarországon. A nyár öt hétvégéjén mindig 350 főnek lesz lehetősége arra, hogy teljes ellátással, teljesen ingyen eltöltsön 3 nap, 2 éjszakát a Tisza völgyében, miközben kerékpározva, gyalogolva, evezve felfedezi a környéket, és ismerkedik a fenntarthatósággal.

A feladatok nem lesznek nehezek, de azért az is talál magának kihívást, aki rendszeresen sportol, és meg sem kottyan neki a napi 50 km biciklizés! Apropó, biciklizés! Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy megállás nélkül tekerünk, inkább úgy, mint egy könnyed családi kerekezést, melyet nagyon sok program, pihenő szakít meg.

 

A környéket, az egész útvonalat a tenyeréből ismeri a program szervezője, Hídvégi-Üstös Pál, aki már végigúszta, körbefutotta a Tiszát és idén tavasszal, pedig 18 nap alatt 1200 kilométert tekert le a 100 éves velocipédjével, amelyre 65 polgármestert is felültetett. Így végül 160 település felkeresve mindenki figyelmét felhívta az ingyenes kalandtúrára és a fenntartható életforma fontosságára. A Tisza nagykövete szerint is büszkék lehetünk erre a vidékre, semmivel nem hátrább való az ország bármely, ma talán "divatosabb" tájánál. A legkisebb településen is találni bemutatásra érdemes kulturális és természeti látnivalót. Közösségépítő, összefogást erősítő ereje is van a programnak, hiszen Hidvégi-Üstös Pál igyekszik elérni, hogy minden Tisza-menti település nevezzen csapatot a rendezvényre. Emellett nagyon fontos, hogy az itt élők is megismerjék azt a környezetet, melyben élnek, hiszen ennek felfedezésére általában nincs sem idő, sem pénz. Most, a Tiszavölgy Kalandtúrán mindez adott lesz!

 

Íme a második hétvége ajánlata

Folytatódik a Tiszavölgy Kalandtúra 2012. július 6 és 8 között a Záhony és Tokaj közötti szakaszt fogjuk bebarangolni és elkirándulunk a Bodrogig is. Az első nap újra Rákóczi és a kurucok nyomában járunk, tárogatószó mellett rajtolunk el  Sárospatakról A Művelődés Házától.  A Zemplén egyik legszebb természeti látványosságánál a Megyer Hegyi Tengerszemnél, mindjárt egy látványos kötéltechnikai feladattal indul a hétvége, majd bebarangoljuk a Rákóczi várat és egy keveset evezünk a Bodrogon. Sárospatak után honfoglaló őseink útján haladunk, megnézzük az múzeum parkot Karos határában, az árpád kori templomot Karcsán, a kastélyt Pácinon, majd lóra ülhetünk, íjászkodhatunk, sámondobolhatunk és megkóstolhatjuk őseink étkeit is a kisrozvágyi Berzsenyfalu honfoglalás kori faluban. A szállásunk Dombrád üdülőterületén lesz a Tiszapart Üdülőközpontban mindkét napon, pénteken és szombaton éjszaka is. A szombati és vasárnapi napon eljutunk egészen Záhonyig, ahol a vasutasnap keretében ismerkedünk a vasúti közlekedéssel, de meglátogatunk fatornyos templomot Zsurkon, kalandozunk Tisza menti holtágakon, kalandpályán kelünk át és evezünk a szabolcsveresmarti tavon. Kecskét fejünk, kenyeret sütünk, Paszabon szőttest szövünk, megnézzük a 100 éves szivattyúházat Tiszabercelen, megismerkedünk a  varsakészítéssel és a tiszai harcsafogás rejtelmeivel az egyik leggyakorlottabb halász segítségével. Az árpád kori templom mellett, a szabolcsi földvárnál érünk célba. Izgalmas és élménydús hétvége áll megint előttünk, oly módon barangoljuk be a Tisza-mentét ahogy előttünk még eddig senki.

 

Milyen lesz egy nap?

A túra pénteken reggel indul, fél 10-kor van a megnyitó, de már fél 8-tól fogadják a csapatokat, hogy átvehessék a névre szóló pólókat, a poharukat, a térképüket, és megreggelizzenek.

A nap során a tervek szerint hat helyen várják a bringázókat sportos, a helyi termékekkel kapcsolatos, esetleg a hulladék megelőzésről szóló feladatokkal. Minden helyszínen frissítési lehetőség áll rendelkezésre: csapvíz, tea vagy szörp és helyi termékek (gyümölcs, lekváros és zsíros kenyér, pogácsa stb.) Este 6 óra körül érkeznek az éjszakai táborhelyre, ahol vacsorát kapnak a fáradt vándorok. Átveszik a sátrakat, lehet zuhanyozni, szükség esetén hálózsák, polifoam ingyenes bérlésére is van lehetőség. Szombat reggel 8 órakor folytatódik a kaland, és ismét este 6 körül érkeznek a szálláshelyre. Vasárnap reggel sátorbontás, a sátrak, hálózsákok, polifoam leadása, reggelizés után ismét kerékpárra pattannak, és már csak 4 feladatot kell teljesíteni a délutáni díjátadóig. Délután 2-3 óra körül érkeznek be a célba. A résztvevők díjátadás keretében veszik át oklevelüket, ajándékukat.

A szervezők kérése, hogy mindenki készítse fel a bringáját a nagy kalandra, és esetleg szerezzen be egy kerékpáros sisakot. Pakolja fel a kemping felszerelését (evőeszközt, hálózsákot). Lesz mozgó kerékpár szerviz, ahol segítenek a problémák megoldásában, de minden kerékpárosnak meg kell tanulnia, hogy a saját gépére odafigyeljen. A kalandtúrán lesz mentő, orvossal. Az egészségügyi személyzet egyrészt a vizes feladatokat biztosítja, másrészt egy központi helyen lesz elérhető, ahonnan percek alatt eljutnak bárhová.

 

A Tiszavölgy Kalandtúra időpontjai:

 

1. hétvége: Tiszabecs – Záhony, 2012. június 8-10.

2. hétvége: Záhony – Tokaj, 2012. július 6-8.

3. hétvége: Tokaj – Tiszafüred, 2012. július 27-29.

4. hétvége: Tiszafüred – Szolnok, 2012. augusztus 24-26.

5. hétvége: Szolnok – Szeged, 2012. szeptember 7-9.

 

Mi a program célja?

Az egész kalandtúrát célja a fenntartható életmód megismerése. Hogy miért fontos ez?

Szűcs Julianna projekt menedzser erről a következőket mondta: sokan talán még emlékeznek, hogy hogyan éltek a nagyszüleink a hetvenes, nyolcvanas években. A háztartások nagy része megtermelte a szükséges élelmiszereket vagy helyben szerezték be azokat. Sok háznál volt állat is, de egyébként is kevesebb húst, és sokkal több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, akkor, amikor annak éppen szezonja volt. A boltokban papírzacskóban adták a zsemlét, papírban a kenyeret, sokkal kevesebb volt a csomagolt, túlcsomagolt élelmiszer. Szemét szinte alig keletkezett, mivel a konyhai hulladékot megették az állatok, vagy komposztálták, amiből virágföld lett a palánták számára. Az üdítőt visszaváltható üvegben árusították, de az emberek szívesen itták a Magyarországon kiváló minőségű csapvizet. A falvakban, de a városoknak is a fő közlekedési eszköznek a kerékpár számított. Szóval tulajdonképpen az a fenntarthatóság, hogy éljünk kicsit úgy, mint a nagyszüleink. Néhány évtizeddel ezelőtt még sokkal kisebb volt az ökológiai lábnyomuk, még elbírt tartan bennünket a Földünk. Szerencsére sokan újra odafigyelnek, hogy ne vásároljanak szemetet, újra előveszik a kétkerekűt és igénylik a helyben termő, jó minőségű élelmiszert. Ebben igyekszik segíteni információival a Tiszavölgy Kalandtúra is.

 

Jelentkezés és bővebb információ

: www.tiszavolgy.hu és a Tiszavölgy Kalandtúra elérhető a Facebookon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában