Helyi közélet

2012.07.27. 15:03

Részben visszakapja „ágyait” a Kenézy

Debrecen - A kórház teljesítményérétékt az 2007-eshez közeli értékre emelték.

Debrecen - A kórház teljesítményérétékt az 2007-eshez közeli értékre emelték.Többlettámogatást kap a Kenézy Kórház a következő hónapokra. Július 10-én az Emberi Erőforrások Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága aláírta a GYEMSZI javaslatát, melyben engedélyezte a Kenézy Kórház számára havi 750 aktív fekvőbeteg-szakellátási többlet súlyszám átcsoportosítását – tudtuk meg az államtitkárság Sajtó és Kommunikációs Főosztályától.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai alapján július 1-jétől a Kenézy Kórház az aktív fekvőbeteg szakellátásra a 2012. finanszírozási év (november 1-től október 31-ig) hátralévő négy hónapjára 13.842,11 súlyszámkeretet kapott, ami pénzben kifejezve 2 milliárd 76 millió forintot jelent. Ebben a keretben és összegben benne van a havi 750 (összesen 3000) többlet súlyszám, ami 4 hónapra mintegy 450 millió forintot jelent.

Radikális csökkentés volt

A Kenézy Kórház ezt a 750 súlyszámot lényegében nem pluszban kapta, hanem egy korábbi döntés kompenzációjaként, mellyel már megközelíti, de nem éri el a 2007. április előtti finanszírozási összeget.

A 2007-es komoly ágyszámleépítést megelőzően havi átlagban 3650, ezután 2470 volt a súlyszám, mely 2012. július 1-től október 31-ig 3460 lesz (közben volt némi emelkedés struktúra átalakítás miatt).

Debrecen és Hajdú-Bihar megye vezetői korábbi nyilatkozataikban többször beszéltek az intézmény alulfinanszírozottságáról: a Kenézy kórháznak juttatott állami forrás összege a megyei kórházak sorában a legutolsó, s az országos átlagnak mindössze a fele volt.

Arra a kérdésünkre, hogy a betegek számára lesz-e érzékelhető változás a súlyszám átcsoportosítás miatt, igenlő választ kaptunk: a kórház csak akkor számolhatja el a pluszként (vissza)kapott teljesítményértéket, ha több beteget lát el.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában