Helyi közélet

2012.07.10. 07:46

Nézőpont: Felszedték a sátorfát

Olvastam egy elemzést arról, hogy tavaly már több ezer magyarországi vállalkozás tette át a székhelyét Szlovákiába vagy Romániába. Az ok prózai: a központi elvonások mértéke olyan nagyra nőtt, hogy szinte művészet nyereségesen üzemeltetni itthon egy vállalkozást. Petneházi Attila jegyzete.

Olvastam egy elemzést arról, hogy tavaly már több ezer magyarországi vállalkozás tette át a székhelyét Szlovákiába vagy Romániába. Az ok prózai: a központi elvonások mértéke olyan nagyra nőtt, hogy szinte művészet nyereségesen üzemeltetni itthon egy vállalkozást. Petneházi Attila jegyzete. Az állam mohósága olyan határtalan, hogy immár a skandináv országokét is meghaladja. Márpedig ezek a terhek egyszer s mindenkorra verseny- és fejlődésképtelenné teszik a magyar kis- és középvállalkozásokat, de az ennél nagyobb cégekre is negatív hatással vannak.

A nemzetközi cégek egy része erre úgy reagált, hogy vagy elhagyta Magyarországot, vagy bizonyos szolgáltatások elvégzését kiszervezte az országból. Így mentesülve az extrém magyar adók és egyéb sarcok alól. Az ismert okok miatt - a piac megtartása mellett - megkezdődött a magyar vállalkozások részleges kivonulása is az országból. Zoltán tavaly vitte át vállalkozását Szlovákiába, és (mondja) csak azt bánja, hogy nem korábban tette meg. Ferenc nemrégiben Romániában alapított céget, és bár politikai jellegű aggodalmai neki is vannak, ezt felülírja az a rugalmasság, amit ott a hatóságok a cége iránt tanúsítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában