Helyi közélet

2012.07.04. 09:53

Nem nőtt a lakosság hitelfelvételi kedve

Magyarország, Hajdú-Bihar - Némiképp azért javult a háztartások saját anyagi helyzetének jövőbe mutató megítélése.

Magyarország, Hajdú-Bihar - Némiképp azért javult a háztartások saját anyagi helyzetének jövőbe mutató megítélése.Bár továbbra is jelentősen elmarad az elmúlt két év azonos időszakában mért értéktől, 2012 júniusában emelkedett a GfK Komplex Fogyasztói Bizalom Indexének értéke az első negyedévhez képest. Ezzel együtt némiképp javult a háztartások saját anyagi helyzetének és az ország következő 12 hónapban várható gazdasági helyzetének megítélése. Ugyanakkor egyre nő azoknak az aránya, akik nem tartják alkalmasnak az időt bárminemű hitel felvételére.

Meg sem közelíti

A Komplex Fogyasztói Bizalom Index értéke közel 7 pontos növekedésnek köszönhetően júniusban 132,4 ponton áll. Bár az index értéke nőtt, a tavalyi és tavalyelőtti szintet egyelőre meg sem közelíti. „A borúlátó tavaszi gazdasági hírek és események után a nyár viszonylag konszolidáltan köszöntött a lakosságra. Sem a belpolitikában, sem a gazdaságban nem érték az embereket olyan mértékű és intenzitású intézkedések, amelyekkel az év első hónapjaiban szembesültek, illetve a forint erősödése is állhat a javuló bizalom hátterében. Ez utóbbi talán az egyik legfontosabb tényező a bizalom alakulásában, hiszen a lakosság, a fogyasztók mindennapjait határozzák meg” – mondta dr. Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója. Hozzátette, hogy „z elmúlt hetek hírei a gazdaság területén elsősorban a vállalatok terheiről szóltak, amelyek ha ezek azután megjelennek a lakosság fogyasztásában, a mutatók ismét esni fognak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában