Helyi közélet

2012.07.25. 12:21

Nagyobb sebességre „kapcsolnának” az egyetemen

Debrecen - Olyan, ma még nem alkalmazott, másodpercenként 100 Gigabit sebességű adatátvitelt kívánnak megvalósítani, amely még két év múlva is újdonságnak fog számítani - jelentették be szerdán a Debreceni Egyetem és az AITIA Zrt. közös sajtótájékoztatóján.

Debrecen - Olyan, ma még nem alkalmazott, másodpercenként 100 Gigabit sebességű adatátvitelt kívánnak megvalósítani, amely még két év múlva is újdonságnak fog számítani - jelentették be szerdán a Debreceni Egyetem és az AITIA Zrt. közös sajtótájékoztatóján.

A projekthez a felek 300 millió forintos támogatást kaptak.

Informatikai fejlesztéssel elé mennek a jövőnek

Az informatikában tapasztalható rohamos fejlődéssel akarnak lépést tartani, amihez adott az informatikai kar infrastruktúrája és az ottani oktatók, illetve hallgatók tevékenysége. Ezzel indokolta dr. Gaál István a Debreceni Egyetem rektorhelyettese, hogy egy 300 millió forintos támogatással megvalósuló projektben részt vesz az intézmény. Mint azt dr. Végh János egyetemi tanár elmondta, ők végzik majd az alapkutatást, melynek eredményeit felhasználva a támogatást elnyerő AITIA International Zrt. fogja kifejleszteni a 100 Gigabit/secundum sebesség átvitelre képes eszközt. Hogy ez mekkora lépést jelent, azt jól példázza, a projekt várható megvalósulásakor, két év múlva még mindig az újdonságok közé fog számítani.

Tízszeres sebesség

A zrt. divízióvezetője, dr. Varga Pál szerint a jelenlegi legnagyobb hálózati sebesség, a másodpercenkénti 10 Gigabit megtízszerezése óriási feladat, amihez olyan kutatómunkára van szükségük, mint amilyet az informatikai karon el tudnak végezni. Mivel cégük egyik fő profilja a mobilszolgáltatók monitorozása, ehhez fejlesztik ki azt az eszközt, amellyel ma még elképzelhetetlen sebességgel tudják elvégezni a hálózati figyelést, és kijavítani az esetleges hibákat. A Zrt. vezérigazgatója, Tatai Péter a Napló kérdésére megerősítette, a projekt sikeres megvalósítása a 300 milliós befektetés sokszorosát hozhatja vissza a jövőben a két félnek. Bár minden nagyobb szolgáltató maga is dolgozik az adatátvitel sebességének a fejlesztésén, de azok elsősorban az ügyfeleikre koncentrálnak, így az ilyen, az egész hálózatot érintő monitorozó eszközök létrehozásában nem jelentenek konkurenciát.

HBN-ÉP

 

Kutatási program a gyorsabb, biztonságosabb internetes adatforgalomért

Debrecen, 2012. július 25., szerda (MTI) - Kétéves kutatási programot indított a Debreceni Egyetem (DE) konzorciumi partnereivel, ennek célja a mainál gyorsabb és biztonságosabb internetes adatforgalom biztosítása.   

Gaál István, a DE Tudományegyetemi Karok centrumának elnöke a projektről tartott szerdai, debreceni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kutatást az egyetem kiemelten támogatja, hiszen az infokommunikáció ma az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág.

Felidézte, hogy az intézmény az iparágnak szánt szakemberképzés biztosítására informatikai inkubátorházat hozott létre, s a közelmúltban felépült az informatikai kar új épülete is. Az egyetem a két év alatt a kifejleszteni kívánt, 100 Gb/s sebességű adatforgalmat is biztosítani képes berendezés technológiájának elméletét dolgozza ki, míg a gyakorlati megvalósítást a 100 százalékban magyar tulajdonban álló AITIA International Zrt. végzi. Varga Pál, aki az AITIA részéről szakmailag vezeti a projektet, elmondta: céljuk, hogy a létrehozandó új eszköz akár a mostaninál ezerszer nagyobb adatforgalmat is biztonságosan tudjon monitorozni. A növekvő sebességű adatforgalomnál ugyanis fontos, hogy egy-egy szolgáltató az egész hálózatát továbbra is mérni és ellenőrizni tudja, és ne vesszenek el adatok - tette hozzá. A szakember közölte, hogy az együttműködésben 40-50 ember vesz részt, és a fejlesztéssel végső soron az infokommunikációs szolgáltatások minőségének a javítása a cél. Varga Pál az MTI érdeklődésre elmondta: ha sikeresen tudnak megjelenni a fejlesztéssel Magyarországon, akkor a későbbiekben Közép-Európa lehet az a piac, ahol jó eséllyel forgalmazhatják a terméket.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában