Helyi közélet

2012.07.02. 10:13

Milyen darabokkal várja látogatóit a Csokonai színház az új évadban?

Debrecen - A magyar állammal és Debrecen önkormányzatával történt megegyezés után a most kezdődő évadtól nemzeti színház státuszt kapott a Csokonai Színház.

Debrecen - A magyar állammal és Debrecen önkormányzatával történt megegyezés után a most kezdődő évadtól nemzeti színház státuszt kapott a Csokonai Színház.

Az ebből a címből fakadó feladatok, kötelezettségek határozzák meg alapvetően a 2012/2013. esztendei évad feladatait – derült Vidnyánszky Attila színházigazgató ismertetőjéből a hétfőn tartott évadnyitó sajtótájékoztatón. A nemzeti színházi cím a korábbi évadhoz képest jelentős előrelépést jelent, hiszen az évadban legalább 300 előadást kell tartani – Debrecenben 350-et terveznek -, 40 opera és balett darabot kell bemutatni, valamint nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkezni kell a színháznak.

Rómában és Párizsban is szerepel a Csokonai Színház

Értékes és gazdag évadon van túl a Csokonai Színház. Remek rendezők nagyszerű darabokat vittek színpadra, amelyek tovább gazdagítják a repertoáron tartandó darabok listáját – fogalmazott Vidnyánszky Attila színházigazgató az évadnyitó sajtótájékoztatón hétfőn. Az új évaddal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy annak az ünnepről kell szólnia. „Olyan darabokat viszünk színpadra, amelyekkel lehet ünnepelni. Nehéz időszakban élünk, a színház is segít megélni az ünnepeket” – fogalmazott.

A direktor egy új, hagyományteremtő szándékkal induló színházi találkozóról is beszámolt. A Csokonai Fesztiválon a legsikeresebb darabokat mutatják be október második hetében. További feladatokat jelent a nemzeti színházi státusz bevállalása. Ennek jegyében egy három előadásos táncbérletet indítanak. Gyulával, Szegeddel, Nagyváraddal, Beregszásszal együttműködve közösen állítanak színpadra műveket. A nemzetközi kapcsolatok keretében ősszel a bukaresti nemzeti színház látogat Debrecenbe, míg a debreceniek Rómába és Párizsba mennek vendégszereplésre. Vidnyánszky Attila hangsúlyozta, hogy a következő évadban is Debrecen lesz a vidéki operajátszás fellegvára. Az előttük álló évadban 50-nél több operaelőadást tartanak. A jövőről szólva elmondta, hogy Debrecenben egy nemzetközi szintű színházi fesztivált terveznek.

HBN-KZS | Fotó: Derencsényi István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában