Helyi közélet

2012.07.31. 11:46

Magyartanárok a nagyvilágban – Debrecenben

<p style="text-align: left;">Huszonkét résztvevő érkezett 12 országból arra a rendezvényre, amelyet a <strong>Debreceni Nyári Egyetem </strong>a nyári kurzus első hetében rendezett.&nbsp;A nem magyar anyanyelvű magyart tanító tanárok a világ minden tájáról jöttek Debrecenbe: Brazíliától Belgiumig, Bostonból, a határontúli országokból és Budapestről – hívta fel a figyelmet hétfőn az intézmény.

Huszonkét résztvevő érkezett 12 országból arra a rendezvényre, amelyet a Debreceni Nyári Egyetem a nyári kurzus első hetében rendezett. A nem magyar anyanyelvű magyart tanító tanárok a világ minden tájáról jöttek Debrecenbe: Brazíliától Belgiumig, Bostonból, a határontúli országokból és Budapestről – hívta fel a figyelmet hétfőn az intézmény.

Mint Szaffkó Péter, a nyári egyetem igazgatója elmondta: a cél nem volt más, mint fórumot adni azoknak a kollégáknak, akiknek nincs lehetőségük máshol megvitatni tapasztalataikat, gondolataikat a magyar nyelv tanításával kapcsolatban. A meghívók is célzottan mentek ki: nem csak külföldi magyar közösségeknek, de kulturális intézetekbe, iskolákba, tanszékekre és magyar követségekre is – az intézmény saját kapcsolatrendszerét felhasználva. Sokan a résztvevők közül éppen ezért a nyári egyetem egykori diákjai, hallgatói, akik most már saját hazájukban tanítják a magyart – idézi az igazgató szavait a híradás.

Az igények alapján

A rendezvény nem a tudományos konferenciákkal kívánt versenyezni, ezért a tematikát is maguk a jelentkezők adták: az előadásokat a résztvevők igényei alapján hirdették meg. A főelőadók egyike a brazíliai Evelyn Montano volt, aki a Sao Pauló-i magyar közösség egyik vezetője és tanára, a másik pedig az a Fazekas Tiborc, aki évtizedek óta az egyik legelismertebb alakja az európai magyar nyelvoktatásnak. A szervezők alapelve az volt, hogy az igények alapján álljon össze a tartalom, a cél pedig a gyakorlatiasság, a tapasztalatok megosztása egymással – és nem utolsósorban egymás megismerése. Emellett a nyári egyetem szerette volna saját „műhelytitkaiba” is beavatni a jelenlévőket, akik nemcsak órát látogathattak, hanem az esti szabadidős programokon is részt vettek – olvasható a közleményben.

Ez volt az első ilyen jellegű rendezvény, a tanárok pedig lelkesen várják a folytatást. A tematikára is született már javaslat: a továbbképzés, módszertani problémák megvitatása kerülhetne a középpontjába a következő konferenciának. Annál is inkább jönni szeretnének újra, mert a konferencia résztvevői részéről egységesnek tűnik az a vélemény, hogy a magyar kultúra terjesztésében, a magyar „imázs” külföldön történő kialakításában hiányzik az állami segítség, a hivatalos intézmények „gondoskodása” – éppen ezért hálásak, amiért a nyári egyetem felvállalta az összekötő szerepet – ismertetik a dokumentumban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában