Helyi közélet

2012.07.03. 11:17

Magyar szentek Nagyváradon

Nagyvárad - A világhírű magyar írók, költők és Nobel-díjasok portréi után újabb sorozatot mutattak be.

Nagyvárad - A világhírű magyar írók, költők és Nobel-díjasok portréi után újabb sorozatot mutattak be.

Magyar szentek címmel nyílt kiállítás június 22-én a nagyváradi Püspöki Palotában a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Debreceni Kortárs Művészeti Közhasznú Alapítvány szervezésében, Boros Attila képzőművész alkotásaiból.

Kultúránk megismertetéséért

Szent László vizet fakaszt, Szent László szelleme, Szent László és a kun, Kapisztrán Szent János, Szent István megkoronázása, A napvágás, Szent Gellért, A felajánlás, Boldog Bogdánffy Szilárd, Szent Erzsébet legendája – íme néhány alkotás címe a teljesség igénye nélkül, mely művek a nagyváradi Püspöki Palota első emeletén tekinthetők meg, a díszterem előtt.

A tárlat nyitóünnepségén Koncz Sándor, a Debreceni Kortárs Művészeti Közhasznú Alapítvány vezetője elmondta: már több alkalommal kiállítottak Váradon, például a Tibor Ernő Galériában, megalakulásuk óta céljuk a magyar kultúra ápolása és terjesztése a világban. Sok helyre eljutottak már, sorozatukat a világhírű magyar írók, költők portréjaival kezdték, majd folytatták a Nobel-díjasokkal. A magyar szentekről szóló tárlat gondolata egy éve fogalmazódott meg Boros Attilában, szándékuk, hogy az idén eljussanak a Vatikánba is, az olasz–magyar fesztiválra.

Mi a magyar, mi a szent?

Az alkotó azon meggyőződésének adott hangot: nem genetikailag kellene meghatározni, hogy mi a magyar vagy a szent, hiszen ez egy lelki kategória. Úgy fogalmazott: a szentek olyanok, akiket Isten valamiért kiszemelt magának, hogy őáltaluk üzenjen a többi embernek, szétválassza a jót a rossztól.

erdon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában