Helyi közélet

2012.07.16. 14:12

Kórusverseny, immár a huszonötödször Debrecenben

Debrecen - Három földrész közel ezer énekese méretteti meg magát a cívisvárosban.

Debrecen - Három földrész közel ezer énekese méretteti meg magát a cívisvárosban.A világ tíz legnagyobb színvonalú eseménye közé tartozó Bartók Béla XXV. Nemzetközi Kórusversenyt immár huszonötödik alkalommal rendezik meg Debrecenben. Összesen tizenöt ország (Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Dánia, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kanada, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Moldávia, Németország, Norvégia, Oroszország, Spanyolország, Ukrajna) huszonnégy kórusa versenyez majd július 25-29. között a debreceni Kölcsey Központban. Örvendetes, hogy az idén négy magyar kórusért is szurkolhat majd a közönség, melyek közül kettő debreceni együttes – jelentették be a rendezők a hétfői sajtótájékoztatón.

Páros Csillag

A versenyen nemcsak Bartók Béláról emlékeznek meg, hanem egy másik, kiváló zeneszerzőnkről is, Kodály Zoltánról, hiszen 130 éve született. Megemlékezve Kodály és Bartók kettőséről, kiállítást rendeznek július 21-én a Kölcsey Központban „Páros Csillag” néven. A versenysorozaton több Kodály-mű is felcsendül majd, így például a The Music Makers, mely különlegességnek számít, hiszen az egykori oxfordi bemutató karnagya, Heltay László áll majd a karmesteri pódiumra.

A verseny kötelező darabjai között két Bartók-mű is szerepel, a záróhangversenyen pedig Kodály örökké aktuális könyörgése, a Psalmus Hungaricus hangzik el.

Felfokozott fesztiválhangulat

A rendezvény népszerűsítése érdekében fesztiválhangulatúvá alakították át a komolyzenés viadalt. Ennek érdekében több újítást is bevezettek. A kórusok meglepetés fellépésekkel tarkítják a város különböző pontjait, illetve Debrecen-Józsán szekeres felvonulással teszik színesebbé az eseményt. A Kossuth-téren informatív pontot helyeztek el, mely segítségével tájékozódhat az utca embere a verseny aktuális állásáról. Jótékonysági koncerteket is rendeznek a Gyermekklinikán, valamint a Debreceni Nyári Egyetem keretében a University of Delaware Chorale és a Sol Oriens Kórus közös hangversenyét is megtekintheti az arra látogató az egyetemi aulában július 25-én este 20 órától. A felvezető rendezvények után július 27-én elkezdődnek az elődöntők. Esténként a Baltazár Dezső téren az együttesek hazájuk folklórhagyományaiból, rendszerint népviseletben mutatnak be színes ízelítőt. Az amatőr és hivatásos énekkarok-gyermek-, ifjúsági-, egyneműkarok, kamarakórusok és vegyeskarok-győztesei július 28-án mérkőzhetnek meg a kórusverseny nagydíjáért. A rendezvény zárásaként vasárnap, július 29-én templomi koncertek lesznek hallhatóak, majd a díjkiosztásra kerül sor. A nagydíjas kórus meghívást kap a 2013. évi „Kórusmuzsika Európa Nagydíja” versenyre.

A viadalon kívül nagyon fontos még, hogy eme nemzetileg sokrétű rendezvényen milyen emberi kapcsolatok alakulnak ki, milyen barátságok szövődnek. Felemelő érzés, hogy nincs semmiféle megkülönböztetés, béke honol a világ különböző tájairól érkező emberei között s csak a zenére összpontosítanak, mellyel megmutatják a hit világának egy-egy momentumát.

HBN | Fotó: Matey István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában