Helyi közélet

2012.07.03. 16:18

Körforgalom a fejfák övezte hajdú-bihari úton

Hajdúböszörmény - A környék talán leghírhedtebb baleseti gócpontján változás lehet.

Hajdúböszörmény - A környék talán leghírhedtebb baleseti gócpontján változás lehet.Megvan az építési engedély, a közeljövőben körforgalom létesülhet a 35-ös számú főút, valamint a Balmazújváros-Hajdúnánás önkormányzati utak csomópontjában. Szinte napra pontosan három éve számoltunk be róla, hogy a 35-ös számú főút és az említett alsóbbrendű út kereszteződésében egy személygépkocsi nem adta meg az elsőbbséget a magasabb rendű úton közlekedő autónak, és összeütköztek. A vétlen sofőr könnyebben megsérült, a másik jármű három utasa a helyszínen, a negyedik a kórházban vesztette életét. Előtte, és azóta is több baleset történt ugyanott, de talán a négyes családi tragédia volt az utolsó csepp a pohárban, amely újraindította a lobbizást a csomópont forgalmi rendjének átgondolásáért. Böszörmény és Balmazújváros vezetői is levelekkel árasztották el még a szaktárcát is 2009 nyarán, de csak két évvel később készült terv a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából, amit a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal idén februárban engedélyezett,

Még hónapokba telhet, de úton van

Aki a térségben ismerős, ma már úgy engedi szeretteit a 35-ös főút Nyékládháza-Debrecen szakaszára, különösen a Balmazújváros – Hajdúnánás csomópont felé, hogy megígérteti velük: abban a kereszteződésben is lassítanak, ahol egyébként elsőbbségük volna. Elsőbbségadás elmulasztása miatt váltak ugyanis többen rokkanttá, s haltak meg tucatnyian ott – jelzik a fejfák az út szélén, s az árokban. A stoptábla, az útfestés – úgy tűnik -, nem elegendő, és az autópálya-építés óta megnövekedett forgalmú út úgy viselkedik, mint egy jelzőlámpa nélküli vasúti átjáró: amikor áthajt az ember rajta, csak utána eszmél..

Kész tervekkel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megkezdte a 35-ös számú főút és a Balmazújváros – Hajdúnánás összekötő utak találkozásánál a körforgalmú csomópont kialakításához szükséges előkészítő munkákat – válaszoltak érdeklődésünkre. Bár a társaság kezelésében lévő útról van szó, a főút érintettsége miatt az építtető a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) lesz – tájékoztatott a közútkezelő szóvivője. A NIF megerősítette, hogy a csomópont előkészítésére (az építési engedély beszerzéséig) kapott megbízást és forrást a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központtól (KKK). A kivitelezéshez viszont még az említett szervezet pozitív döntése, s a finanszírozás szükséges. Amint a pénzügyek körvonalazódnak, a kivitelezői szerződés megkötésétől számított négy hónapon belül aztán megépítik a csomópontot.

Úgy tudjuk, hogy a balesetveszélyes közlekedési csomópontok biztonságosabbá tételére uniós pénz is igényelhető – erről érdeklődünk a továbbiakban.

HBN-BB

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában