Helyi közélet

2012.07.30. 12:43

HURO: a fiatal munkavállalókért

Debrecen - Kutatás, majd az erre épülő képzés segítheti az elhelyezkedést a határ két oldalán.

Debrecen - Kutatás, majd az erre épülő képzés segítheti az elhelyezkedést a határ két oldalán.

A foglalkoztatás az egyik legnagyobb megoldandó probléma vidéken, a határmenti térségben, ahol a legtöbb munkahelyet - a téeszek megszűnését követően - mára az önkormányzat adja. A magyar-román határ két oldalán, halmozottan hátrányos területeken élő fiatalok fontos, hogy reális, elérhető információkat kapjanak a munkalehetőségekről; emellett kommunikációs készségüket, önismeretüket, esetleg vállalkozói ismereteiket bővítve nagyobb eséllyel pályázhatnak álláshelyekre. Ezen fiatalok foglalkoztatási viszonyainak feltárása, munkaerő-piaci helyzetének elemzése, valamint be- és visszailleszkedésének segítése annak az uniós projektnek a célja, amelyet a Debreceni Egyetem valósít meg a Nagyváradi Egyetemmel.

Legalább kilencven

A Debreceni Egyetem Politikatudományi és Szociológiai Intézete, valamint a Nagyváradi Egyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem együttműködésében zajló HURO-projekt márciusban tertvtanulmány elkészítésével vette kezdetét Tépe, Konyár, Sáránd, Hosszúpályi, Derecske, valamint határon túli településeken - tájékoztatott Dr. Valuch Tibor intézetvezető hétfőn. A településeken 500, 16 és 25 év közötti fiatal körében készítettek kérdőíves adatfelvételt, emellett a helyi nyilvánosság tartalomelemzése, a munkaadói elvárások felmérése is elkészült, mindezeket jelenleg is értékelik. Mint azt Márton Sándor projektmenedzser kiemelte, online karrierirodát is létrehoztak a 190 ezer euró összköltségű projekt kapcsán, amely akkor lesz sikeres, ha a határ mindkét oldalán legalább 45-45 fiatal elhelyezkedését teszi lehetővé, vagy mozdítja előre.

HBN-BB

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában