Helyi közélet

2012.07.25. 09:30

Civilek a hajdú-bihari gátakon

Debrecen - A polgárvédelmi rendszer felfejlesztésének ünneplési mellékhatásai vannak.

Debrecen - A polgárvédelmi rendszer felfejlesztésének ünneplési mellékhatásai vannak.Húsz éve felírták a nevemet egy listára a munkahelyemen, azzal, hogy „te leszel a polgárvédelmis”; valószínűleg ennek alapján hívtak most eskütételre – fordult hozzánk egy középkorú olvasónk, felpanaszolva az előzetes adategyeztetés teljes hiányát. Hozzátette: szívesen segít baj esetén, inkább az eljárás módjával van gondja, illetve az eskütételi procedúra sem hiányzik neki.

Mint lapunk július 20-ai számában írtuk, a nemrég módosított katasztrófavédelmi törvény alapján bármely nagykorú magyar állampolgárt beoszthatja a polgári védelmi szervezetbe a lakóhelye szerint illetékes polgármester. Az erről szóló határozat ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül fellebezhetnek az érintettek.

A beosztottak esküt tesznek, az a 400 debreceni, aki a napokban megkapta az említett értesítést, augusztus 11-én a Kossuth téren, dr. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója jelenlétében. Mint megtudtuk, kölcsönruhát is kapnak erre az alkalomra. Ha némelyiküknek kellemetlenséget jelent is a procedúra, a szakember indokoltnak látja a civilek bevonását a rendszerbe.

Elhanyagolt

– Az 1996/97. években történt reformkísérlet ellenére az elmúlt 20 évben meglehetősen elhanyagolták a polgári védelmi rendszert. Most, a katasztrófavédelmi törvény módosítása nyomán ennek felfejlesztése történhet meg - mondta el érdeklődésünkre Kovács Ferenc tűzoltó ezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, aki helyesli a döntést. - Megyénk területének 40 százaléka ártéri öblözetekben fekszik. A Tisza 50 km-es szakaszán kívül a Berettyó (60 km), a Hortobágy-Berettyó (30 km) és a Sebes-Körös (25 km) folyók veszélyeztetik településeinket. Az elmúlt években az országban pusztító nagy árvizek megmutatták, hogy a védekezéshez a vízügyesek mellett csak más szervek (honvédség, tűzoltóság, stb.) munkatársainak bevonásával lehet elég embert biztosítani. A civilek polgári védelmi kötelezettségek alapján történő bevonása körülményes. A honvédelmi, rendvédelmi szervekhez képest nehezebben mozgósíthatók, alacsony hatásfokkal alkalmazhatók - amennyiben nem a saját otthonaikat kell védeni. A helyzetet súlyosbítja, hogy egy ipari baleset bekövetkeztekor a szervezetek állománya részére nem rendelkezünk megfelelő védőeszközökkel és felszereléssel. Ezt a problémát viszont helyileg nem, csak állami szinten lehet megoldani – részletezte az igazgató.

Ha baj van

A katasztrófavédelem jó működésére példaként megemlítette a júniusi, nyíracsádi „mini tornádót”, ahol a polgármester azonnal elrendelte a polgárvédelmi szervezet felállítását, és a szakemberek valamint a lakosság együttes munkájának eredményeként a természeti csapás után 24 órával minden házon - fóliával való takarással - megtörtént a közvetlen kárelhárítás.

- Ha baj van, először a hivatásos szervek avatkoznak be, a polgári védelmi szervezetek tagjaira inkább akkor számítunk, ha elhúzódó a káresemény, vagy közvetlen az élet- és vagyoni biztonságot jelentő veszély. Bármely 18 és 65 év közötti állampolgárt beoszthatnak a polgári védelmi szervezetbe, aki nem áll mentesség alatt, de eskütétel után, az időszakos felkészítéseket, gyakorlatokat leszámítva, remélhetőleg hosszú ideig nem kell igénybe vennünk közreműködésüket.

Régi listák alapján

Hogy pontosan hogyan választották ki azt a 400 embert, akik augusztus 11-én Debrecenben esküt tesznek, nem sikerült megtudnunk. Kovács Ferenc a polgármesteri hivatalhoz irányított, ahonnan azt közölték: „A polgármester kizárólag a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervének vezetője, illetve a munkáltató által beosztásra kijelöltek közül választhatja ki a polgári védelmi szervezetbe beosztottakat úgy, hogy a kijelöltek körének meghatározása során semmilyen hatáskörrel nem rendelkezik.” Arra a kérdésünkre, hogy a kijelöltek körén belül találomra böktek-e rá 400 névre, azt válaszolták: „Az ünnepélyes eskütételen való megjelenési kötelezettség előírására kizárólag olyan személyek esetében került sor, akik korábban polgári védelmi szervezetbe akár az illetékes hivatásos polgári védelmi szerv, akár a munkáltató kijelölése alapján beosztásra kerültek.”

Mivel a fellebbezések benyújtásának határideje még nem telt le, azok számáról nem tudtak információt adni.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában