Helyi közélet

2012.07.03. 11:27

Az adóhatóság mindig váratlanul érkezik

Debrecen - A nyári munkát vállaló is nézzen utána, hogy bejelentette-e a munkaadója.

Debrecen - A nyári munkát vállaló is nézzen utána, hogy bejelentette-e a munkaadója.

A NAV ( Nemzeti Adó- és Vámhivatal) illetve a fogyasztóvédelem kirendelt tagjai azt ellenőrzik a különböző strandokon, üdülőhelyeken, kempingekben, hogy, engedély nélkül árusítanak-e, eredeti-e a termék, a vásárlás során adnak e nyugtát, számlát, illetve hogy a munkáltató dolgoztat e valakit bejelentés nélkül, vagyis feketén. Sok fiatal esik ilyen csapdába, hiszen jól jön számára a nyári munka, de mielőtt elvállalna egy ilyet, mindenféleképpen nézzen utána, hogy bejelentette-e munkaadója.

Bármikor jöhetnek

Az adóhatóság tagjai váratlanul érkeznek a strandokra, üdülőhelyekre, általában munkaidőn kívül, hétvégén, délután vagy az esti órákban. Ilyenkor ugyanis nem számítanak rájuk. Naponta többször megismétlik a váratlan ellenőrzést, akár tízszer, tizenötször is. Ha valaki lebukik, a helyszínen bírságot nem kell fizetnie. Csekket kap, amit nyolc napon belül be kell fizetnie az adóhatóságnak. Ha olyan munkáltató bukik le, aki feketén dolgoztat diákokat vagy felnőtteket, addig nem foglalkoztathatja őket, amíg be nem szerzi a szükséges foglalkoztatási jogviszonyt. Ha az áruk eredetiségét vizsgálva hamisságot fedeznek fel, le is foglalhatják azokat. Vannak olyanok, akik nem tanulnak és folytatják a csalást, azok visszaesőknek számítanak és magasabb bírságot is kapnak, ez addig folytatódhat, míg be nem zárják az üzlethelyiséget. Egészen a nyári szezon végeztéig várhatóak ezek az ellenőrzések.

HBN–MF

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában