Helyi közélet

2012.07.19. 12:55

Nemzeti ügy a katasztrófavédelem

Debrecen - Várhatóan négyszáz polgári védelembe beosztott személy tesz majd ünnepélyes esküt augusztus 11-én a Kossuth téren.

Debrecen - Várhatóan négyszáz polgári védelembe beosztott személy tesz majd ünnepélyes esküt augusztus 11-én a Kossuth téren.A közelmúlt katasztrófahelyzetei, illetve a szélsőséges időjárási viszonyok egyre gyakoribbá válása hívta életre a katasztrófavédelemről szóló törvény módosítását, amelynek értelmében a hivatásos katasztrófavédelmi szervek mellett polgári és önkéntes szervezetek is részt vesznek a természeti csapások megelőzésében és a bekövetkezett károk helyreállításában. A polgári védelmi szervezetbe történő beosztás minden magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárt érinthet, különösképpen azokat, akiknek munkahelye veszélyeztetheti a környezetében élők létbiztonságát. Megyei szinten 6-7 ezer, Debrecenben 2 ezer ember számíthat arra, hogy egy személyre szóló határozattal beosztja egy területi vagy munkahelyi polgári védelmi szervezetbe a lakóhelye szerinti illetékes polgármester. A hivatásos katonai szervek mellett önkéntes szervezetek létrejöttére is adott a lehetőség.

Az új katasztrófavédelmi törvény első lépéseként négyszáz polgári védelembe beosztott személy vesz részt ünnepélyes eskütételen augusztus 11-én a debreceni Kossuth téren. Emellett a Hortobágyi Mentőcsoport önkéntes szervezetének megalakulása is megtörténik. A megyében Hajdúnánáson, Püspökladányban és Berettyóújfaluban lesz még hasonló ünnepség. Az, aki elmulasztja megjelenési kötelezettségét, 5 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető.

– A katasztrófák elleni védekezés nemzeti ügy, országunk minden állampolgárának ki kell vennie a részét belőle – mondta Kovács Ferenc tűzoltó ezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a polgári védelmi szervezetekkel kapcsolatos tájékoztatója alkalmával.

HBN–HK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában