Helyi közélet

2012.07.16. 10:17

A napraforgó és a kukorica állományában is kárt okozott a hőség

Hajdú-Bihar - Ezen a héten befejeződik a kalászosok betakarítása. Hajdú-Bihar megyében idén mintegy 90 ezer hektár területen arattak és aratnak a gazdák.

Hajdú-Bihar - Ezen a héten befejeződik a kalászosok betakarítása. Hajdú-Bihar megyében idén mintegy 90 ezer hektár területen arattak és aratnak a gazdák.

– Már kijelenthető, hogy a búza közepes termést adott, az pedig biztosnak mondható, hogy az előző évhez képest magasabb áron fog elkelni – tájékoztatta lapunkat Kiss Zoltán a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság vezetője.

Június elején úgy tűnt, hogy amennyiben nem lesz extrém időjárás a kukorica és a napraforgó tekintetében is jó termésre számíthatnak a gazdák. Az elmúlt időszakra jellemző tikkasztó forróság és aszály miatt azonban – a napokban lehullott csapadék ellenére is – számottevően romlott a helyzet. A forróság és a csapadékszegény időjárás miatt, a tavaszi vetésű növények állományában is keletkezett terméskiesés, a veszteség nagyságát azonban egyelőre csak becsülni lehet. – A károk végleges nagysága csak a betakarítást követően lesz pontosan meghatározható - nyilatkozta. Megyénkben összesen 130 ezer hektáron termesztenek kukoricát, míg mintegy 40 ezer hektáron napraforgót.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában